RSS

Invisible City

15 Sep

InvisibleNär man står i ”sin” (i den bemärkelsen att jag förmodligen redan har blivit ett välkänt där) Barnes & Noble och blicken faller på en blurb av Gillian Flynn och boken dessutom handlar om chassiderna i New York, är det helt o m ö j l i g t att låta bli att köpa med sig den hem. Så därför läste jag Julia Dahls debutroman Invisible City med stort nöje!

Trots det något svenskklingande namnet, så är Julia Dahl amerikansk. Hennes mor är judinna och hennes pappa lutheran. Julia Dahl arbetar kriminalreporter och bor i Brooklyn, New York. Hennes deckardebut är inte bara en spännande kriminalhistoria utan också en fascinerande skildring av chassiderna. Första gången jag stötte på något om chassiderna var i Nina Salomons mycket intressanta reportagebok Ok, Amen som jag läste för många år sen men som har dröjt sig kvar hos mig, så där som vissa böcker gör. Chassiderna är ultraortodoxa judar som lever i ett parallellt samhälle med egna lagar och ordningsmakt. I Invisible City hittas en chassidisk kvinna mördad och fallet riskeras att helt tystas ner. Enligt judisk sed ska en kropp begravas så fort som möjligt och kroppen forslas iväg till ett bårhus, utan att först obduceras.

Rebekah Roberts är en ung reporter som drömmer om att lyckas i The Big Apple. Hon har personliga kopplingar till det ultraortodoxa samhället. Hennes mamma var en ung chassidisk kvinna som bröt med religionen och blev förälskad i en icke-judisk man, Rebekahs pappa, men så småningom övergav sin lilla familj och försvann spårlöst. När hon sätts att bevaka fallet är hennes judiska härkomst till stor nytta och öppnar dörrar i det annars så slutna samhället. Bakom dessa gömmer sig våldsbrott, mörkläggningar och välbevarade hemligheter…

Jag gillar huvudpersonen Rebekah jättemycket! Hennes personliga bakgrund tillför mycket och är i sig en spännande gåta. Dessutom är det väldigt intressant att få en inblick i chassidernas liv, även om bilden som ges kanske är orättvist mörk..? Glädjande nog är Invisible City den första delen i en planerad serie. Vågar man hoppas på att förlaget Modernista ger ut henne på svenska, kanske?

Författare: Julia Dahl
Titel: Invisible City
Förlag: Minotaur Books

 
7 kommentarer

Publicerat av på 15 september, 2014 i Böcker, Debutant, Deckare, Spänning

 

7 svar till “Invisible City

 1. Eva Karlsson

  16 september, 2014 at 11:47

  Tack för tipset, boken låter spännande med ett intressant ämne. Och New York är alltid ett bonus!

   
  • Fru E

   16 september, 2014 at 17:55

   Gillar också litteratur med N.Y.-anknytning! 🙂

    
 2. Books ABC - bokenhanna

  16 september, 2014 at 20:37

  Oj den måste jag ju läsa! 🙂 Tack för tipset!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s