RSS

”I’m a redneck and I’m proud of it!”

06 Okt

IMG_2521

Nej, orden ovan är inte mina, utan Francine Brysons,som kom på andra plats i årets America’s baking competition. Ni minns den där mysigaste bokhandeln va? På den, Foxtale Book Shoppe, befann jag och dotter M oss i förra veckan för att lära oss att baka på Södern vis genom att lyssna på Francine Bryson som var där på besök i samband med lanseringen av hennes bakbok Blue Ribbon Baking from a Redneck Kitchen. Stämningen var väldigt, väldigt familjär. Hennes make satt i publiken och lyssnade och sköt in kommentarer och anekdoter emellanåt. Vi var inte fler än ett tiotal personer som lyssnade (!) så det var mer ett samtal än en föreläsning.

Francine verkar vara en färgstark personlighet, väldigt tydlig med sina åsikter (veganer som skriver till henne om grisars känslor göre sig icke besvär, om man säger så), otroligt målmedveten och ihärdig. Hon hade deltagit i ett hundratal baktävlingar – och vunnit de flesta – när tv-bolaget CBS ringde upp henne hemma i Greenville, SC och frågade om hon ville vara med i en baktävling. När hon väl förstått att det inte var en telefonförsäljare som hade ringt och jagat henne i flera dagar, så tackade hon ja till att komma till Nashville, TN för en casting.

Francine ringde därefter runt till en massa hotell för att fråga om de hade en riktig ugn, för den Up Side Down Pecan Pie hon tänkte visa upp sig med, ville hon skulle vara dagsfärsk och planen var att baka den på hotellet. Till sist fick hon äntligen napp på ett hotell som ska ha ett fullt utrustat kök på rummet. Perfekt! Det är bara det att när hon kommer dit så är den riktiga ugnen i själva verket en mikro. Klockan är runt 23 och Francine och hennes man kör till Walmart som fortfarande har öppet. Där finns en enda bordsugn kvar som skulle kunna fungera, men affären vägrar sälja den eftersom det är ett skyltex. Då brast Francine tålamod och hon sa att hon vägrade lämna butiken utan bordsugnen och efter mycket om och men fick hon köpa den. Så runt 1-tiden på natten började hon baka den paj som skulle komma att bli inträdesbiljetten till ett liv som professionell bagare.

IMG_2520

Francine Brysons bakbok Blue Ribbon Baking from a Redneck Kitchen sålde 13 000 exemplar på 8 minuter och består av recept som hon samlat på sig under fyrtio år. Recept från hennes gammelmormor, mormor och mamma som aldrig tidigare funnits nedskrivna utan som Francine lärt sig ända sen hon var en liten fyraårig flicka som började hänga i köket. Jag har bläddrat en hel del bland recepten och här finns också en personlig introduktion till varje recept. Det är oerhört charmigt och väldigt tilltalande:

”If you’re going to be a baker, you better have a real good chocolate chip cookie recipe.”

”I love, love love eggnogg. I’d drink it year-round if they made it, but it’s so doggone Heavy, theyn don’t sell it in the summertime.”

”Mama made this every Easter, no matter what, and we waited all year for it.”

Recepten är relativt enkla att följa och ingredienserna ä varken svåra att hitta (i alla fall inte här i USA…) eller alltför många och jag tänker definitivt testa att baka något gott. Vad sägs om t. ex. Blackberry blow-ya-away pie, Slap-ya-mama fudge cookies eller Blueberry-Lemon Streusel Bars? Mums!

Författare: Francine Bryson
Titel:
Blue Ribbon Baking from a Redneck Kitchen
Förlag:
Crown Publishing

 
2 kommentarer

Publicerat av på 6 oktober, 2014 i Böcker, Debutant, Facklitteratur, Författare IRL

 

2 svar till “”I’m a redneck and I’m proud of it!”

 1. Eva Karlsson

  7 oktober, 2014 at 07:11

  De där blåbärsbarerna verkar smaskiga och vilken härlig historia om ugnen och hur hon bakade på natten!

   
  • Fru E

   7 oktober, 2014 at 15:49

   Mm, supergoda! Vi fick smaka på dem, en av kvinnorna som driver bokhandeln hade bakat.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s