RSS

Håll inte tillbaka kärleken, William Holden

28 Okt

connyDet är en stekhet sommar och året är 1987. Sextonårige Ärlig Johansson bor på tillsammans med sin far, smeden, på en liten gård någonstans i södra Sverige. Ärlig vet det mesta om Titanic. Han har läst nästan allt om den tragiska fartygsolyckan genom biblioteket. Ofta brukar han tänka på alla människoöden han har tagit del av och på så sätt hantera sina egna olyckor. Han har fått sommarjobb på posten och delar ut brev. Redan under första rundan möter han Norma Jansson, som bor i en av sommarstugorna på Veras aveny. Hon bjuder in honom till sig, säger att hon gärna vill läsa hans dikter. Dikterna som Ärlig inte visat för en enda själ. Inte ens för hans bäste vän, Johannes, som alltid finns där, redo att hjälpa till att baxa hem Ärligs far från centrum när han blivit för full. ”Två kompisar, en far. Stora problem.”

För Ärligs far dricker. Det har blivit värre sen Ärligs mamma gick bort för ett år sen. Då och då hamnar Ärligs far på sjukhus för avgiftning, men han stannar aldrig så länge som det behövs. Under de dagarna är de Ärlig som kommer ihåg at ge de vilda fåglarna nytt vatten och se efter de andra djuren som hamnat under faderns omsorg. Och varje gång häller Ärlig ut all sprit som gömts i förråd och dolda utrymmen, men hans far skaffar sig alltid ny lika fort. Ändå ger inte Ärlig upp, han måste rädda sin far och samtidigt se till att ingen får veta hur det är ställt. För vad ska hända med Ärlig annars? Tillsammans tittar de ofta på den enda film de har, Bron över floden Kwai. Han kan allt om den filmen. Allra bäst gillar han när de visslar på Colonel Bogey March och skådespelaren William Holden. I soffan på övervåningen är mors sida tom och hans far sneglar inte ens dit längre. ”Någon sorts tårar har vi alla.”

Och så dyker Philip upp på gården. Han är farbror till Ärlig, men de har inte haft mycket kontakt. Nu har Philip fått nys om att det ska finnas arvspengar kvar efter Ärligs mor. Philip är ett riktigt råskinn och hyser inga varma känslor för någon. Med Philip på gården blir livet genast mer hotfullt och Ärligs far sjunker allt djupare ner i spriten. Inte är det underligt då att Titanic blir allt viktigare att hålla fast vid. För hur gjorde de som överlevde? Och William Holden? Mycket kan sammanfattas i meningar om sex ord. ”Världen är så liten. Jag också.”

Bucket List Books är ett alldeles nystartat förlag av Helén Enqvist, som var en av grundarna till Sekwa. Dess första bok är skriven av Conny Palmkvist, Håll inte tillbaka kärleken, William Holden. Titeln är förstås noga vald: sex ord, kärlek, William Holden, alla tre väldigt centrala i hela berättelsen. Här finns gott om symbolik och orden säger så mycket, något som jag tycker kännetecknar författaren Conny Palmkvist språk. Det är inte för inte som jag i ett inlägg utnämnde just Conny Palmkvist som en av Sveriges skickligaste författare i ett tidigare inlägg. Den här romanen kändes fysiskt i mig under läsningen. Jag var tvungen att pausa många gånger för texten rev sår i mig. Samtidigt finns det värme och en viss humor också, det är både ljus och mörker på samma gång. Det brutalt realistiska vilar i ett magiskt skimmer, tack vare Ärligs fantasi. Jag hoppas så för Ärligs skull, vill att allt det onda ska försvinna. Att Ärlig ska inse att det inte är han som kan kontrollera det som sker och att han därigenom inte heller har någon skuld. Det är lätt att skylla på skitstöveln Philip, men det vore för lätt. Jag tror inte att livet hade ordnat sig ändå på det sätt som Ärlig önskat. Det är inte så det funkar.

Att skriva ett inlägg och försöka sätta ord på denna fantastiska roman kändes oöverstigligt. Men nu har jag gjort det i alla fall. Hoppas ni läser boken nu.

Författare: Conny Palmkvist
Titel: Håll inte tillbaka kärleken, William Holden
Förlag: Bucket List Books

 
3 kommentarer

Publicerat av på 28 oktober, 2014 i Böcker, Kärlek, Rec.ex., Sorg, Ungdomar, Vänskap

 

3 svar till “Håll inte tillbaka kärleken, William Holden

 1. A ROOM OF MY OWN

  30 oktober, 2014 at 23:49

  nu har jag skickat ett inköpsförslag till ”mitt” bibliotek! du övertygade mig om att jag måste läsa den!

   
  • Fru E

   4 november, 2014 at 03:57

   Vad kul! Tror säkert att den kan hitta många läsare!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s