RSS

Jodi Picoult på besök!

30 Okt

IMG_2588Förra veckan besökte Jodi Picoult Atlanta och jag och Herr E hade köpt biljetter för att lyssna på henne. I det facila priset 35 USD (ca 220 kr) ingick dessutom ett ex. av hennes nya roman, Leaving Time.

Jodi Picoult har skrivit 22 romaner och jag har bara läst ett par stycken, men båda har jag verkligen tyckt om. Särskilt mycket tyckte jag om Nitton minuter, som handlar om en skolskjutning och fortfarande mycket aktuell, tyvärr…

Hon började med att berätta att Leaving Time nu hade hamnat etta på New York Times bestseller-lista och en spontan applåd utbröt. Den stora föreläsningssalen i Atlanta Historic Center var i stort sett full. Publiken bestod av kvinnor i åldrarna 20-80 år och jag räknade till fem män, inklusive Herr E. Leaving Time handlar om 13-åriga Jenna Metcalfs sökande efter sin försvunna mamma. Mamman Alice forskade om elefanters förmåga att känna sorg. Hon försvann kort efter en tragisk olycka då en av elefantskötarna trampades ihjäl av en elefant. Till sin hjälp har hon en avdankad detektiv och ett medium. Vi fick höra när Jodi Picoult läste högt och hon hade en otroligt behaglig röst att lyssna på och fick verkligen till Jenna och mediets olika röster på ett skickligt sätt. Det lilla vi hörde lockade verkligen till läsning! Till och med Herr E sa efteråt att han tänkte läsa och Jodi Picoult är verkligen inte hans cup of tea i vanliga fall! Temat i romanen sammanfattar Jodi Picoult med orden: ”How people who leaves us are never far away.”

Bakgrunden till Leaving Time var minst lika intressant att få ta del av. Jodi Picoult bemödar sig alltid om att göra en grundlig research till sina romaner. Den här gången hade hon läst på en massa om elefanter och dessutom tillbringat en tid på ett elefantcenter i Tennessee. Det hon hade att berätta fick håren på kroppen att resa sig. Elefanter kan känna många av de känslor vi oftast tillskriver mänskliga: rädsla, smärta, förlust och empati och just empati skiljer elefanter från många andra djur. Till exempel så lämnar elefanterna aldrig en skadad elefant i sticket. Och trots att noshörningar är deras naturliga fiende så finns det gott om exempel där elefanter har hjälpt noshörningsungar loss som fastnat i lera. Elefanterna håller ihop för livet och hjorden styrs av en matriark. Varje individ går att särskilja på elefantens öron – ingen har exakt samma som någon annan. Och det här med att de kan känna sorg. När en elefant dör stannar de andra elefanterna nära en lång stund. De rör på den döde med benen och skrapar med foten. Och de har sina ”begravningsplatser”. Det finns gott om historier där elefanterna tagit tillbaka ben som har flyttats och burit tillbaka dem till exakt samma plats som människor hämtat dem ifrån. Och så pratade hon om elefanternas utsatthet på grund av tjuvjakt och marken som skövlas och vad vi kan göra åt det (skänka pengar, tala om för politikerna i vårt land att vi tycker att det är en viktig fråga).IMG_2587

Det var oerhört intressant att höra om hennes skrivprocess och tillvägagångssätt för att skriva hennes romaner. Efteråt blev det frågestund där publiken hade möjlighet att gå fram till uppställda mikrofoner och ställa sina frågor. Jag har varit på många författarbesök i Sverige och då blir det alltid lite obekvämt och inte sällan får författaren eller konferenciern uppmana publiken att ställa frågor, men här blev det kö direkt! Underbart! Någon frågade om skrivarråd, vad är viktigt att tänka på när man vill bli författare. Jodi Picoult svarade att visst kan man läsa skrivarhandböcker, men det är viktigt att man hittar sin egen beerättarstil och det gör man bara genom att skriva, skriva, skriva! Och dessutom, you can edit garbage, but you can’t edit a blank paper.” Och så är det ju! Överhuvudtaget gav hon ett väldigt intelligent och sympatiskt intryck på oss båda och vi hade kunnat lyssna mycket längre på henne. Efteråt ringlade sig kön till signeringen lång, men jag fick skrivet i min bok, så kul!

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 30 oktober, 2014 i Böcker, Författare IRL

 

2 svar till “Jodi Picoult på besök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s