RSS

Ännu en fullträff, Modernista!

11 Nov

dolan_lang_vag_hem_omslag_inbBokförlaget Modernista är otroligt skickliga på att hitta nya brittiska deckarförfattare, vilken fingertoppskänsla! Nu introduceras Eva Dolan för första gången för svenska läsare! Eva Dolan var ett helt nytt författarnamn för mig. Hennes deckare Lång väg hem kom ut nu i höst och är den första i en planerad serie. Den handlar om ett mycket aktuellt ämne: människor som kommer till väst i hopp om arbete, men som hamnar i ett slavliknande förtryck hos giriga affärsmän som ser människor som en handelsvara. Jag gillar särskilt de olika perspektivbytena och att Eva Dolan lyckas ge varje karaktär en egen röst. Särskilt drabbande är det att läsa om portugisen Paolos öde.

Det finns givetvis en deckargåta som ska lösas. En man hittas bränd till döds i ett trädgårdsskjul och kriminalkommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira kallas in från Petersboroughs hatbrottsenhet för att utreda vad som hänt. Den döde är en illegal invandrare och ökänd för att vara ett riktigt råskinn. Det finns många tänkbara mördare i mannens bekantskapskrets, inte minst paret som fick en ovälkommen hyresgäst på sin tomt. Det finns också en högerextremist som nyligen muckat från fängelset dömd för mordbrand. Men att jaga en mördare bland människor som inte gärna talar med polisen av olika skäl, är knepigt, vilket Zigic och Ferreira får erfara.

Det är en riktigt, riktigt bra deckarintrig i Lång väg hem, både klurig och engagerande! Det är en imponerande debut som lovar gott inför framtiden. Kriminalinspektör Ferreira påminner lite grann om Lacey Flynn, S J Boltons hjältinna, tycker jag, om än inte lika skadad psykiskt kanske. Båda använder också tillfälliga sexuella förbindelser som ett sätt att varva ner. Zigic har sina privata problem med att inte vara accepterad av sin hustrus familj på grund av sin kroatiska bakgrund. Läsaren får inte reda på så mycket om Zigics och Ferreiras privatliv, men jag tror att det kommer att utvecklas i kommande böcker. Kul också att både Zigic och Ferreira har annan bakgrund än brittisk!

Författare: Eva Dolan
Titel: Lång väg hem
Förlag: Modernista

 

 
8 kommentarer

Publicerat av på 11 november, 2014 i Böcker, Debutant, Deckare, Rec.ex., Spänning

 

8 svar till “Ännu en fullträff, Modernista!

 1. johannasdeckarhorna

  11 november, 2014 at 19:11

  Jag har den bland mina recex så det blir till att läsa den snart. Låter lovande! 🙂

   
  • Fru E

   16 november, 2014 at 04:32

   Låt den hoppa fram i bokkön! 😉

    
 2. Monika

  11 november, 2014 at 21:19

  Jag hoppas läsa denna snart. Speciellt nu när jag läst det första positiva inlägget 🙂

   
  • Fru E

   16 november, 2014 at 04:31

   Det första positiva? Men nog måste många i #boblmaf ha gillat?!

    
 3. Ellen

  12 november, 2014 at 05:24

  Den där låter bra! 🙂

   
  • Fru E

   16 november, 2014 at 04:30

   Det är den! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s