RSS

New York anno 1778

20 Nov

IMG_2625.JPGFör någon vecka sen satt jag i solen och läste klart Andrew Taylors nya roman En doft av död. Nu är det betydligt kallare här i Atlanta. Inte längre minusgrader, men bara 6-7 grader ute. Så det blir till att sitta inne och läsa!

Jag har verkligen tyckt om Andrew Taylors historiska romaner (Nattvandraren, Det blödande hjärtat) och därför blev jag väldigt glad över nyheten att ännu en roman kommit ut på svenska. En doft av död börjar väldigt lovande. En engelsman anländer med fartyg till New Yorks hamn år 1778. Edward Sevill, som mannen heter, har sänts till staden för att stötta lojalisterna mitt under amerikanska frihetskriget. Hans hustru och femåriga dotter finns kvar hemma i England och uppdraget är först tänkt att vara i några månader, men blir förlängt när ett mord inträffar i en gränd. Edward Sevill hyr ett rum hos domare Wintour och hans gåtfulla svärdotter Arabella, vars man är försvunnen i kriget. Det visar sig att den döde hade besökt domarens hus kort innan han mördades och Arabella verkar inte berätta allt hon vet för Sevill. Så återvänder hennes make Jack mer eller mindre från de döda och tar med Sevill ut på en resa norröver, mitt i fiendeland, för att besök familjens sommarhus. Vad finns där som är så viktigt så att det är värt att riskera livet? Men någon har full koll på sällskapets planer och utgången blir förödande…

Själva mordgåtan är en ganska krånglig historia, inte heller särskilt spännande. Jag bryr mig mindre om mördaren än om den historiska kontexten. Jag älskar New York och tycker det är magiskt att läsa om livet där i slutet av 1700-talet, mitt under ett brinnande inbördeskrig. Det är färgstarkt och beskrivet med stor inlevelse och blir faktiskt romanens stora behållning. Jag blir besviken på spänningsmomentet, som inte alls är särskilt spännande, och tycker att Andrew Taylor är extremt dålig på att skriva förälskelse och passion. Det slår inga gnistor nånstans, om man säger så. Men en duktig historiker är han absolut!

Författare: Andrew Taylor
Titel: En doft av död
Förlag: Forum

 

 

 
3 kommentarer

Publicerat av på 20 november, 2014 i Böcker, Deckare, Historisk roman, Rec.ex.

 

3 svar till “New York anno 1778

 1. johannasdeckarhorna

  20 november, 2014 at 20:00

  Den här har jag också i bokhyllan, oläst ännu. Roligt att höra att den historiska biten i alla fall är bra. Min favorit av honom är Den amerikanske pojken. Har du läst den? Annars får du notera den på tipslistan 😉

   
  • Fru E

   4 december, 2014 at 21:38

   är den en del av hans deckartriologi eller en fristående? För trilogin började jag på men gillade inte… Ska kolla upp den!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s