RSS

Just Mercy av Bryan Stevenson

08 Jan

JustMercy

”Capital punishment means ‘them without the capital get the punishment’.”

Boken Just Mercy av Bryan Stevenson önskade jag mig i julklapp, fick den och började läsa i den nästan direkt. Det var svårt att sluta läsa, men vår resa till Washington DC och New York under jul och nyår gjorde att jag var tvungen att begränsa läsningen till kvällarna strax innan jag somnade. Det är helt förfärande läsning, upprörande på alla sätt och ovärdigt för en demokrati att det finns dessa institutionaliserade orättvisor och rasism i amerikanska domstolar! Jag läste med min bläckpenna i högsta beredskap och var tvungen att stryka under särskilt upprörande fakta som redovisades. Det blev en hel del kludd i boken… Och så läste jag högt långa partier för Herr E – det gick inte att hålla inne med min upprördhet! Visserligen är rättsfallet som Stevenson fördjupar sig i drygt tio år gammalt, men organisationen han är engagerad i, Equal Justice Initiative (EJI), har fortfarande gott om juridiska uppdrag. EJI är en icke-vinstdrivande organisation som erbjuder juridiskt bistånd till personer som har dömts i orättvisa och partiska rättegångar. År 2000 mottog Bryan Stevenson Olof Palme-priset för sin gärning, en händelse som var ett stort ögonblick för honom och som han skriver väldigt fint om i boken.

Just Mercy beskriver och berättar om hur utvecklingen när det gäller brottsbekämpning i USA sett ut under de senaste trettio åren. Det är en skrämmande läsning, inte minst all statistik vi får ta del av. Visste du till exempel att de senaste 40 åren har antal interner i amerikanska fängelser gått från 300 000 till 2,3 miljoner? Att över 50 % av dessa har diagnostiserats med psykisk sjukdom(ar)? Eller hisnande fakta som att åtalade i Georgia (ja, ”min” delstat numera) löper 11 (!!) gånger större risk att dömas till dödsstraff om offret var en vit person, jämfört med om offret var afro-amerikan. Och hur orättvist det slår med regeln om ett hårt straff även för mindre förseelser om du har dömts för brott två gånger tidigare, eftersom människor i fattiga områden (där svarta människor ofta är överrepresenterade) är mer utsatta för polisiära kontroller och därmed ofta åker dit för mindre förseelser som andra personer kommer undan med. Dessutom har kriget mot droger medfört att personer som dömts för ett narkotikabrott mister allt sitt sociala skyddsnät i form av matkuponger, bostadsbidrag, socialhjälp etc. vilket förstås drabbar de dömdas barn allra hårdast. Det blir också väldigt mycket svårare att reda upp sin situation förstås och risken för att återfalla i brott är därmed hög.

Rättsfallet som utgör stommen i Just Mercy handlar om Walter McMillian, en svart arbetare från Alabama. När Bryan Stevenson först kommer i kontakt med fallet, så sitter Walter McMillian i dödscell på ett fängelse i delstaten Alabama. Han är en svart arbetare med eget företag i trämassaindustrin från Monroeville (samhället där författaren Harper Lee växte upp och där To Kill a Mockingbird, ironiskt nog, utspelar sig) som dömts för mord. Hans fruktansvärda öde beseglas den dag han inleder ett kärleksförhållande med en gift, vit kvinna ungefär samtidigt som delstatspolisen har misslyckats med att lösa mordet på en 18-årig collegestudent (också hon vit), vilket väckt starkt kritik från medborgarna. Det börjar bli bråttom att hitta en gärningsman och här sker det otroliga: Walter McMillian utses som syndabock och trots att han har hundratals vittnen som hävdar att han var någon helt annanstans vid tidpunkten för mordet, så häktas han. Med hjälp av pengar och hot lyckas sheriffmyndigheten presentera två vittnen som anses bevisa att McMillian är den skyldige. Det är en fullkomligt osannolik historia som rullas upp, fruktansvärd på alla sätt och som leder till att en oskyldig man döms till döden för ett mord han inte begått. År 1993 frias han från all inblandning i mordet, tack vare Bryan Stevenson och hans kollegors oförtröttliga och modiga arbete. Då har Walter McMillian tillbringat sex år i dödscell.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här boken, det finns så mycket intressant och förfärligt att skriva om, men jag tycker du ska läsa Just Mercy i stället. Stevenson skriver mästerligt och tempot är som en thrillers. Spännande, gripande, upprörande på alla sätt! Och en väldigt viktig bok, inte minst i det politiska klimat som råder i Sverige. Så här klokt skriver Stevenson:

”We are all implicated when we allow other people to be mistreated. An absence of compassion can corrupt the decency of a Community, a state, a nation. Fear and anger can make us vindictive and abusive, unjust and unfair, until we all suffer from the absence of mercy and we condemn ourselves as much as we victimize others.”

Avslutningsvis vill jag tipsa om ett videoklipp med Bryan Stevenson, min nya idol, så klok och vältalig! Du hittar det här.

Författare: Bryan Stevenson
Titel: Just Mercy
Förlag: Spiegel & Grau

 
1 kommentar

Publicerat av på 8 januari, 2015 i Övergrepp, Böcker, Facklitteratur, Spänning

 

Ett svar till “Just Mercy av Bryan Stevenson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s