RSS

I geggiga vatten

19 Feb

bolton_en_mork_och_forvriden_flod_omslag_inbEn mörk och förvriden flod heter den fjärde boken om Lacey Flint av Sharon Bolton (länge kallade hon sig enbart för S.J. Bolton, men inte längre) och en riktig glädjestund för alla vi som älskar bra deckare. Sarah Bolton är en brittisk författare, men Miss Marple-traditionen är långt borta i hennes romaner om Lacey Flint: de är rätt brutala och Lacey Flint är ingen timid dam, direkt. Jag älskar dem! Men du ska absolut läsa dem i rätt ordning så att du förstår vem Lacey Flint är och varför hon är som hon är. De följer också direkt på varandra, så även om man säkert kan njuta av dem en och en också, så (för)tjänar de att läsas 1-4.

Nåja, hur bra var En mörk och förvriden flod? Ett enkelt svar: tillräckligt bra för att jag skulle irritera mig på allt och alla som ville avbryta mig från att läsa.

Den här gången dyker Lacey Flint upp som flodpolis i London. Hon har lämnat The Metropolitan Police och hoppas på en lugnare tillvaro. Hon bor ensam på flodbåten och mannen hon älskar, Mark Joesbury, är ute på under cover – uppdrag och Lacey Flint gör sitt bästa för att glömma honom. En vanlig morgonrutin (författare avråder skarpt för dylika under Författarens kommentarer längst bak i boken 🙂 hon har är att simma i Themsens vatten, i klädd en våtdräkt för att inte vara i direkt kontakt med det skitiga vattnet. Under en sådan morgontur stöter hon på ett kvinnolik fastsatt i en påle i vattnet. Det är givetvis alldeles för spännande för att Lacey Flint ska kunna hålla sig undan utredningen. Särskilt eftersom det visar sig att det kanske inte var en slump att det var just hon som hittade kvinnokroppen… Kort därefter börjar underliga saker dyka upp på husbåten, men av rädsla för att bli ifrånkopplad fallet väljer Lacey Flint att hålla tyst inför sina kollegor.

Parallellt har polischefen Dana Tulloch problem i sitt privatliv. Hon vill hemskt gärna ha barn, men hennes partner Helene är mer tveksam. Hon skulle också gärna vilja prata med hennes vän Mark Joesbury, men han går inte att kontakta. När det dessutom börjar riktas brottsliga anklagelser mot honom så sätts lojaliteten på spel.

Ja, det finns en hel del spännande i den här boken. Det är egentligen bara slutet som jag tycker är lite så där. Jag hade önskat att det var någon annan som var skyldig, för trovärdighetens skull. Annars har jag egentligen bara en sak till att skriva: Hur länge måste jag vänta på den femte delen?

Författare: Sarah Bolton
Titel: En mörk och förvriden flod
Förlag: Modernista

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 februari, 2015 i Böcker, Deckare, Rec.ex., Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s