RSS

Livets & dödens villkor

10 Mar

bauer_livets_och_dodens_villkor_omslag_inb_0Belinda Bauer är mästerlig på att skapa krypande obehag och hennes senaste roman, Livets & dödens villkor är inget undantag. Det här är läskigt på riktigt, jag lovar! Väldigt svårt att sluta läsa, är det också. Sidorna bläddras nästan av sig själv. Precis så som en bra deckare ska vara, med andra ord!

Huvudpersonen är tioåriga Ruby Trick. Hon är ett ensamt barn, mobbad i skolan och är jätterädd att hennes föräldrar ska skiljas. Av sin lärare får hon en dagbok att skriva i. Ruby tycker att hennes mamma är så taskig mot pappan, som inte har något jobb. Jämt är mamma sur och gnäller om pengar. Rubys pappa är hennes stora kärlek. När hon får följa med honom blir livet alltid ett äventyr.

Så när Rubys pappa tillsammans med några vänner bestämmer sig för att bilda ett medborgargarde för att skydda unga kvinnor på nätterna ifrån den mördare som går lös, blir Ruby överlycklig över att få följa med i bilen. Hennes mamma vet förstås ingenting, hon jobbar natt. För mamman hade aldrig velat att Ruby följde med ut på nätterna, det vet hon. Och det är en synnerligen brutal mördare som finns någonstans där ute. Han överfaller unga kvinnor som promenerar ensam hem genom natten, tvingar av dem alla kläderna och till sist får de ringa hem till sina mammor och tala om att de ska dö.

Belinda Bauer har låtit ett barn ha huvudrollen i andra deckare, t. ex. debutromanen Mörk jord. Hon är otroligt duktig på att skildra ett ungt och oskyldigt barnasinne och just diskrepansen mellan hur barnet upplever omvärlden och hur jag som vuxen läsare ser de rådande förhållanden är brutal. Visst är det lite typiskt att Ruby dessutom är ett väldigt utsatt barn, men förmodligen hade berättelsen inte funkat lika bra om hon hade haft en större social trygghet. Otroligt spännande är det i alla fall, även om jag anar vem mördaren är ganska tidigt. Och jag får inte så lite ångest av att läsa om tonårstjejer som får ringa ett sista samtal hem, fy!

Författare: Belinda Bauer
Titel: Livets & dödens villkor
Förlag: Modernista

 

 
3 kommentarer

Publicerat av på 10 mars, 2015 i Barn, Böcker, Deckare, Rec.ex., Spänning

 

3 svar till “Livets & dödens villkor

 1. Maria

  23 mars, 2015 at 15:25

  Verkar grymt intressant. Jag gillar deckare och thrillers rent generellt och Bauer är annorlunda, på ett mycket bra sätt.

   
  • Fru E

   24 mars, 2015 at 02:53

   Ja, hon har ofta ett annat perspektiv – det utsatta barnets. Den här är omöjlig att släppa, så otäck på många vis.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s