RSS

Thrillern med stort T

10 Apr

Ganska ofta när en bok blir superhajpad, är det lätt att bli besviken när man väl läser den, men 9781594633669The Girl on the Train av Paula Hawkins höll för förväntningarna. Det här är vansinnigt spännande och välskrivet! Det är många thrillers nu med opålitliga berättare och huvudpersonen i denna är i högsta grad inte att lita på. Rachel, som hon heter, är titeln till trots inte alls inte någon flicka utan en frånskild kvinna i 35-års åldern. Varje dag reser hon samma sträcka med tåg in till London, som hon gjorde på den tiden hon fortfarande hade ett jobb. Nu gör hon samma sak för att inte kvinnan hon är inneboende hos ska ana att pengarna börjar ta slut. Rachel brukar ha med sig flaskan med sprit som hon smuttar lite diskret från (fast särskilt diskret är det förstås inte) och varje dag stannar tåget till några minuter vid ett och samma ställe. Där ligger några radhus och det är samma område som Rachel och hennes man Tom en gång var så lyckliga i, men där han nu istället bor med sin fru Anna och deras nyfödda dotter. Det finns också ett tjusigt par som bor i ett av husen och Rachel brukar fantisera om deras liv. De verkar så lyckliga tillsammans i deras perfekta tillvaro.

Men så försvinner kvinnan, vars riktiga man är Megan, spårlöst och hennes man misstänks för att på något sätt vara delaktig. Plötsligt blir Rachel ett viktigt nyckelvittne och kanske den sista personen som sett Megan. Men Rachels minne sviktar, hon var ju inte alls särskilt nykter och samtidigt som hon försöker klippa ihop de korta minnesbilderna till en sammanhängande berättelse, vill hon ta reda på som mycket som möjligt om vem Megan egentligen var. Svaret blir en kvinna med ett långt mycket mörkare förflutet än Rachel hade kunnat ana.

Berättarperspektivet växlar mellan de tre: Rachel, Anna och Megan, även om den förstnämnda får mest utrymme, och jag tycker att de fungerar alldeles förträffligt. På så sätt blir det tydligt att bilden av verkligheten skiftar betydligt, beroende på vem som berättar. Jag gillar Rachel, även om jag blir smått vansinnig på hennes drickande, som har ställt till så mycket elände redan och det bara fortsätter… Dessutom tycker jag att det är smått genialt med en thriller som bygger på korta glimtar från ett tåg och en resenär som fantiserar om det hon ser genom fönstret. Vi kan väl alla relatera till det? The Girl on the Train har nyligen utkommit på svenska med titeln Kvinnan på tåget (Massolit förlag), om du inte vill läsa på engelska!

Författare: Paula Hawkins
Titel: The Girl on the Train
Förlag: Riverhead Books

 

 
5 kommentarer

Publicerat av på 10 april, 2015 i Böcker, Missbruk, Psykisk ohälsa, Spänning

 

5 svar till “Thrillern med stort T

 1. Eva Karlsson

  11 april, 2015 at 18:11

  Andra gången jag läser om Kvinnan på tåget. Nu slår jag till 🙂 Ska bli spännande.

   
  • Fru E

   13 april, 2015 at 03:01

   Hoppas att du gillar!

    
 2. Monika

  11 april, 2015 at 19:04

  Jag måste bara ha den 😉

   
  • Fru E

   13 april, 2015 at 03:01

   Ja, Monika, det måste du! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s