RSS

Cheerleading på liv och död

11 Apr

Abbott%20-%20Om%20du%20vgar_0ca6744988bcc073754eaa4631506cf5Megan Abbott är en helt ny författare för mig, men omhuldad av #boblmaf och prisbelönt (hon har bland annat vunnit Edgar Award). Hennes sjätte roman har precis kommit ut på svenska och heter Om du vågar.

Beth är senior och högst upp i skolans hierarki. Dessutom är hon lagkapten i skolans cheerleadinglag. Hennes ständige vapendragare är Addy, som gör precis som Beth vill, även när hon inte ens tänker på det. De två lever i symbios och alla lyder deras minsta vink. Tills laget får en ny tränare, vill säga. Mrs. French är kylig och hennes agerande kastar om rollerna totalt i laget. Plötsligt tvingas Beth ner från tronen och dessutom tycks Addy njuta lite väl mycket av tränarens sällskap. Mrs. French är inte som andra lärare. Hon bjuder in tjejerna till sitt hem, bjuder på alkohol och berättar om sitt kärlekslösa äktenskap. För att vinna tillbaka sin position, och Addy, börjar Beth intrigera och spela ett högt spel. Ett självmord på skolan leder till att polisen riktar sin uppmärksamhet mot tränaren och Addy, som blivit lite mer inblandad än vad hon hade önskat, försöker ta reda på sanningen, som Beth redan säger sig känna till.

Jag gillade miljön och tycker att Megan Abbott är väldigt bra på att skildra unga tjejers maktspel, både inom sin egen grupp och gentemot omgivningen. Det är knivskarpt skildrat! Det är skitigt, rått, elakt och verkligen på liv och död! Det är nagelbitande läsning! Jag har dock lite svårare för att köpa Mrs. Frenchs gränslöshet mot sina elever. Jag tror helt enkelt inte på det. Möjligtvis att det hade kunnat funka om handlingen utspelade sig på ett college, men inte på high school. Efter snart ett år här i USA så vet jag hur distanserade lärarna är från sina elever. Man får inte alls prata om privata saker med varandra! Och att bjuda på alkohol utan att det kommer ut bland elever och andra lärare. Nja, tror att det är ganska svårt. Du måste ju vara 21 år för att dricka här och att Mrs. French skulle ta så stora risker, hennes jobb är ju allt hon har. Men visst, det är ju fiktion och där kan ju allt hända! Om du vågar får en 3:a av mig, godkänt betyg.

Författare: Meg Abbott
Titel: Om du vågar
Förlag: Bokfabriken

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 11 april, 2015 i Böcker, Rec.ex., Spänning, Ungdomar, Vänskap

 

2 svar till “Cheerleading på liv och död

 1. Linnea/Bokblomma

  11 april, 2015 at 12:31

  Jag läser den här just nu och har väl ca 1/3 kvar. Tycker det är en av årets bästa böcker hittills! 🙂

   
  • Fru E

   13 april, 2015 at 03:03

   Oj! Men vad roligt! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s