RSS

Jag har kanske läst årets mest spännande, så bra!

21 Apr

T-R-SMITH_Barn44I fredags hade ”svenskfilmen” Barn 44 premiär här i USA. Jag skriver svenskfilmen för både Noomi Rapace och Joel Kinnaman är skådespelare som medverkar. Jag hade verkligen tänkt se, men så fick jag möjlighet att läsa boken, som precis kommit i nytryck som pocket, och då ändrade jag uppfattning. Alltså, förstå mig rätt, det är en jättebra berättelse och jag ger den fem stjärnor på Goodreads, men redan efter 100 sidor vet jag att det här vågar jag aldrig se! Det finns en hel del otäcka, väldigt filmiska för den delen, scener i den här boken. Jag har nästan lite problem med att ens läsa dem och skumläser lite slarvigt när det är som värst. Men shit! så bra det är! Det är otäckt och samhället som skildras är otryggt och kallt, men här ryms också en annorlunda kärlekshistoria mellan två makar som först när det livet blir riktigt farligt, väljer varandra. Det går inte att sluta läsa, så otroligt spännande är det, på så många plan! Barn 44 kan absolut visa sig vara den bästa deckare jag kommer att läsa under 2015! Och vet du, det är en d e b u t r o m a n ?! Att bara kunna lyckas så här väl första gången, det är helt fantastiskt!

Platsen är Moskva och tiden är år 1953. Stalin och hans anhängare håller de sovjetiska medborgarna i närmast total kontroll. Ingen vet vem som är vän, men alla, precis alla, kan vara en fiende. Det är av största vikt att noga vakta allt som sägs och vilka personer man talar med. Det är det perfekta samhället att leva i, brottslighet existerar i stort sett inte. Här lever Leo Demidov, säkerhetsofficer och krigshjälte. Han är gift med Raisa som arbetar som lärare. De har de bättre än de flesta andra på många sätt. Leos arbete har gjort att de kan bo i en fin och central lägenhet med rinnande vatten och innetoalett. Och de behöver inte dela utrymmet med andra, vilket är vanligt. Dessutom kan de handla i specialaffärer, utan köer och med livsmedel som man annars inte finner i Sovjetunionens vanliga matvaruaffärer. Leo själv är en hängiven medborgare och övertygad om han handlar rätt i alla lägen.

Men så inträffar en rad händelser som får Leos övertygelse att vackla. Ett litet barn hittas död och allting förklaras som en tragisk olycka, men Leo anar att det är ett mord. Men när man hittar mördaren är denne en yngling, själv som ett barn i sinnet och Leo tror inte att han är den de söker. Men staten har aldrig fel och att luska vidare i detta är riskfyllt. Tillsammans med sin hustru Raisa beslutar sig Leo ändå att försöka ta fast barnamördaren, trots att de skaffar dem mäktiga fiender som är vana att få som de vill.

Det här inte alls någon dussindeckare, tro mig, och de händer långt mycket mer än jag berättar här. Faktum är att det dröjer ganska länge innan just det här jag berättat om, inträffar men det är det här man får veta om man läser baksidestexten till Barn 44. Jag vill inte gå in på mer när det gäller själva handlingen, utan vill låta dig som ännu inte läst bli lika blown away som jag själv blev av den här historien. Det är fruktansvärt spännande! Och allvarligt talat, även om du tänkt se filmen så måste du förstås läsa boken först!  Jag önskar att jag fortfarande hade den oläst – det är en makalös läsupplevelse!

Författare: Tom Rob Smith
Titel: Barn 44
Förlag: Stimpla Publishing

 

 

6 svar till “Jag har kanske läst årets mest spännande, så bra!

 1. Monika

  21 april, 2015 at 07:49

  Men det är ju precis vad jag har sagt hela tiden 🙂

   
  • Fru E

   21 april, 2015 at 22:32

   Ja! 🙂 Du är ju t o m blurbad! 🙂

    
 2. Lottens Bokblogg

  25 april, 2015 at 09:34

  Boken var ju jättebra. Så man undrar hur bra filmen kan bli 😉

   
 3. Mika

  5 november, 2017 at 18:42

  Boken är kanon! Hittade den i en en second hand-butik och föll också för den, kände nästan den kyliga ryska vinden när jag läste!

   
  • Fru E

   7 november, 2017 at 18:10

   Ja, en riktigt ruggig berättelse!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s