RSS

Bästa titeln på länge: Dept. of Speculation

07 Maj

9780345806871”In the beginning, it was easy to imagine their future. They were ýoung and giddy, sure of themselves and of their love for each other. ‘Dept. of Speculation’ was their code name for all the thrilling uncertainties that lay ahead. Then they got marries, had a Child, and navigated the familiar calamities of family life – a colicky baby, a faltering realtionship, stalled ambitions.”

Så står det på baksidan till Jenny Offills Dept. of Speculation och det låter ju inte som nån munter läsning, eller hur? Men det här är så fin läsning! Varmt, innerligt, respektfullt, ärligt och inte minst roligt skrivet! Som läsare får vi följa med på hela resan. Från den första kontakten, förälskelsen, passionen (aldrig lämna sängen om det inte är för toabesök eller mat, ni vet) till den mer krassa vardagen. De får en dotter som inte sover som hon ska och skriker så att grannarna börjar titta konstigt på dem. Tiden går, dottern blir större, men något emellan paret är förlorat. De pratar inte längre om sånt som verkligen är viktigt. ”Our Words are preserved in tinfoil and will come back upon the application of this instrument and so we try as much as we can to speak kindly to eachother. Men det räcker förstås inte.

Att läsa Jenny Offill är som att läsa någons tankar. Hon bjuder in läsaren till svindlande betraktelser över detta vi kallar Livet och funderar klokt över existentiella frågor som vi alla brottas med då och då. Och hon gör det med en sån lätt hand att det aldrig blir tungläst. Plus humor! Jag har ingen aning om detta är självupplevt eller om det är ren fiktion, men det spelar ingen roll. Det skulle absolut kunna vara verkliga upplevelser hon skriver om! Jag läste den i två sittningar, men jag tror att det allra bästa egentligen hade varit att läsa den i ett sträck. Och det är fullt möjligt, den är endast drygt 170 sidor lång och texten är satt väldigt luftigt. Det är en bok som jag blev glad ända in i själen av att läsa.

PS. Visst är omslaget jäkligt snyggt!? Och titeln är så perfekt!

Författare: Jenny Offill
Titel: Dept. of Speculation
Förlag: Vintage Contempories

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 7 maj, 2015 i Böcker, Humor, Kärlek, Sorg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s