RSS

Märkligaste på länge!

12 Maj

579Jag har läst en jätteknäpp bok, som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om. Å ena sidan kunde jag faktiskt nästan inte sluta läsa! Jag gillade osäkerheten jag upplevde, ovissheten om vart denna historia skulle ta mig. Det liknande inget annat jag har läst. Helt originell. Ganska kul är den också. Å andra sidan begriper jag inte riktigt vad som är essensen i romanen. Kan inte riktigt hitta något som talar till mig på ett djupare plan. Det känns som om jag inte riktigt förstår den.

Boken jag har läst är den kultstämplade mångsysslaren Miranda Julys första roman The First Bad Man! Miranda July är filmare, konstnär och författare till faktaböcker och en novellsamling. Jag tror att just novellsamlingen står hemma i min bokhylla i Sverige och väntar oläst. Jag minns att den fick fina recensioner när den kom.

The First Bad Man handlar om Cheryl. Hon arbetar på ett företag specialiserat på självförsvar. Hon är runt 40 år och ensamstående, absolut inte vad man skulle kunna kalla social. Tvärtom, egensinnig och begriper sig inte alltid på omvärlden och med en släng av tvångssyndrom. Cheryl är också besatt av den trettio år äldre Philip. Hon drömmer om att de ska bli ett par och när han hintar om att han har något att bekänna, är hon säker på att han känner likadant för henne. Men så mer eller mindre påtvingas hon att ta chefens odrägliga dotter Clee som inneboende. För en kortare tid, sägs det. Clee förvandlar Cheryls ordningsamma liv till ett kaos. Inte bara vänder hon upp och ner på Cheryls rutiner, hon får henne dessutom att själv känna sig som en inneboende i sitt eget hem. Men allra störst förändring pågår inuti Cheryl. Man kan säga att hon upptäcker sånt om sig själv som hon inte trodde hon hade i sig och inser till slut att hon är kapabel till väldigt mycket.

Så! Mer tänker jag inte säga om The First Bad Man för då förstör jag läsningen för dig som ännu inte läst. Det här är en roman som man inte bör veta så mycket om innan man börjar läsningen, tycker jag. Det är roligare att chockas och förundras, som jag gjorde!

Författare: Miranda July
Titel: The First Bad Man
Förlag: Brombergs

 
 

Ett svar till “Märkligaste på länge!

  1. Eva Karlsson

    13 maj, 2015 at 08:02

    Låter jättespännande. Tack för tips. Jag blev nyfiken och ska hålla utkik efter den.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s