RSS

Ghettoside av Jill Leovy

24 Maj

Med Bryan Stevenson fantastiska bok Just Mercy väcktes verkligen mitt intresse för frågor som rör den amerikanska rättssystemet, inte minst rasaspekten och den enorma ökningen av antal interner sedan kriget mot drogerna inleddes på 1970-talet. Men det är givetvis inte de riktigt fula fiskarna som åker dit utan många av de som sitter inne gör det på grund av upprepade, mindre brott. Inte sällan begås dessa under inflytande av droger och/eller alkohol.

Jill Leovy är reporter och arbetar på L A Times. Hennes nyutkomna reportagebok har redan blivit något av en best seller här i USA. Den heter Ghettoside. A True Story of Murder in America. Leovy ville skriva om det bisarra fenomenet med att så många svarta män blir mördade årligen, brottsoffer som sällan får ens en rad i dagspressen. Trots att de endast utgör ca 6 % av USA:s befolkning, utgör de 40 % av mordoffren. Dessutom löper deras mördare stor chans att förbli oupptäckta, då man sällan lyckas sätta dit någon för morden. Som författaren lite lakoniskt påpekar: ”The system´s failure to catch killers effectively made black lives cheap.” Trots detta så finns det de poliser som vägrar att ge upp och som ger sig sjutton på att klara upp sina mordfall, även om offret är ung, svart man. En sådan man är John Skaggs och när mordet på Bryant Tennelle hamnade på hans skrivbord bestämde han sig för att inte ge upp, trots alla svårigheter han skulle komma att stöta på. Vad han insåg är att ”(…) the system looked busy, but didn´t do its job”, det vill säga trots den höga polisnärvaron i de svarta områden hade man få uppklarade fall. Inte heller kunde man säga att man förhindrade brott.

Vi får läsa om John Skagg och hans enträgna arbete att klara upp mordet på Bryant Tennelle, en ung kille som mördades av misstag och på grund av att han inte var tillräckligt gatusmart. Bryant Tennelle var son till en annan polisman som vägrade att flytta ifrån det bostadsområde som en gång var tryggt och säkert, men sen långsamt blev allt mer nedgånget och ruffigt. Dessutom delar Jill Leovy med sig av en mängd talande statistik och visar tydligt på den rasism som finns i det amerikanska samhället, men som få människor vill tala öppet om. Det är förvisso så att minoriter i samhället alltid tycks mer utsatta för kriminalitet och fattigdom, men även jämfört med den sydamerikanska minoriteten i USA, så kallade Hispanics, så utmärker sig den svarta befolkningen på flera sätt. Bland annat har de svårare att hitta jobb, trots att de generellt sett har en högre utbildningsnivå än Hispanics. De lever också betydligt mer segregerade och detta tycks stå sig över generationer:

”Black people couldn´t outrun segregation if they tried. It followed them, reinforced by invisible Dynamics, like real estate steering. In the year 2000, decades after Courts struck down restrictive covenants, black people in Los Angeles were no more likely to have white neighbours than they had been in 1970.”

Jill Leovy lyckas illustrera väldigt väl hur den här ghettofieringen av bostadsområden slår hårt mot dess invånare och svårigheter som finns att komma därifrån innan man hamnar fel. Detta är oerhört angeläget att läsa och diskutera, för tyvärr tycks vi även i Sverige vara på väg mot en liknande utveckling. Trots det svåra ämnet, så är Ghettoside lättläst och spännande som en deckare. Om något, så hade jag önskat ännu mer fakta och teorier om bakomliggande orsaker, kanske också något om hur man ska kunna lösa problemen. Vilket arbete bedrivs och vad säger politikerna? Jag vill gärna fortsätta läsa mer om detta, tycker det är så intressant! Tips på vidare läsning tas mer än gärna emot! 🙂

Författare: Jill Leovy
Titel: Ghettoside. A True Story of Murder in America
Förlag: Spiegel & Grau

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s