RSS

Långt från Hollywoods glitter

25 Maj

jagadeVälkommen till 6th Street i Philadelphia! Här bor Mike, Chuck och Alex som försöker hålla sig undan polisen så gott det går. De är alla unga vuxna som suttit inne nästan lika länge som de levt utanför murarna. Bostadsområdet består till största delen av afro-amerikaner, fattiga och arbetslösa som ständigt försöker undgå polisen. Den unga etnografistudenten Alice Goffman bestämmer sig för att följa dessa tre killar på nära håll. Under sex år bor hon på 6th Street och försöker förstå deras verklighet. Polisen är ständigt närvarande och kriget mot drogerna har lett till ett övervakningssamhälle som nästan är svårt att begripa. Och vad vinsten är kan man undra, det har knappast lett till ett tryggare samhälle för någon. Det som normalt sett är trygghet för människor – familj, släkt, arbete – är här också en möjlighet för polisen att spåra människor som håller sig undan häktningsbeslut och sätta press på vittnen. Det leder till att många håller sig undan allt som kan innebära att de anges och de äldre lär de yngre hur man flyr polisen. Resultatet av Alice Goffmans arbete har nu blivit en bok, som nyligen översatts till svenska med titeln Jagade. Livet på flykt i en amerikansk stad.

Det är en skrämmande bild av ett dysfunktionellt samhälle som målas upp. Det är klaustrofobiskt och att finna en laglig väg ut tycks omöjligt. De allra flesta av de unga kriminella är langare eller helt enkelt killar som har väldigt begränsade valmöjligheter. Utan att blunda för droghandeln och det våld och missbruk som går hand i hand med densamma, lyckas Alice Goffman visa på hur polisens strategi inte tycks ha någon annan effekt än att cementera den negativa utvecklingen. Ett nollsummespel, helt enkelt. En av bokens mest gripande scener är den där Chuck pratar med sin lillebror Tim om hur han ska agera om polisen kommer. Hur han ska fly och undgå att åka fast. Här finns förstås också ett rasperspektiv och det är tydligt vad som avses med ”the new Jim Crow-laws” eftersom det är främst unga svarta män i fattiga bostadsområden som detta krig mot droghandeln riktar sig mot, inte de riktigt fula fiskarna högst upp i hierarkin. Utan en uppgörelse med rasismen inom det amerikanska rättsväsendet så kan inte rättssäkerhet uppnås.

Boken avslutas med en lång bilaga. Läs den! Här finns information om hur Alice Goffman först fick kontakt med killarna (Mike var den första) och de svårigheter hon stötte på, inte minst de moraliska dilemman som hon hela tiden fick förhålla sig till. Egentligen tycker jag att bilagan skulle lagts allra först, som en inledning istället. Den är för viktig för att förbigås och jag tänker att många läsare kanske hoppar över den helt på slutet. Gör inte det!

Författare: Alice Goffman
Titel: Jagade. Livet på flykt i en amerikansk stad
Förlag: Natur & Kultur

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s