RSS

Vilken berättelse!

28 Maj

cvr9781439153666_9781439153666_lgThe Kitchen House av Kathleen Grimson fick jag avmina barn i Mors Dag-present (i USA firades den dagen 10 maj), men egentligen var det förstås fina Herr E som varit i farten igen. Jag hade aldrig hört talas om boken innan och hade inga andra förväntningar än att jag förmodligen skulle tycka om den, blurbad som den är av självaste Alice ”Purpurfärgen” Walker. Och ja, vilken underbar berättelse! En sån där som verkligen griper tag i dig och som du längtar tillbaka till, när du slutat att läsa. Samtidigt så fruktansvärt tragisk på alla sätt, inte alls nån lycklig historia. Är man lite elak skulle man kunna beskylla författare för att vara lite too much, melodramatisk och lite för glad i elände, å andra sidan är tiden den utspelar sig under (slutet av 1700-talet, före det amerikanska inbördeskriget) inte så himla munter varken för kvinnor eller slavar.

Lavinia är bara ett litet barn, när hon kommer till ett tobaksplantage i Virginia, som överlevande efter en fartygskatastrof på vägen över från Irland. Hon inkvarteras i kökshuset tillsammans med Belle och de andra slavarna. När hon så småningom växer upp blir det omöjligt för henne att vara kvar där, eftersom hennes hudfärg är vit, och hon får flytta upp till det stora huset. Vi får följa både Lavinias och Belles olika öden under tjugo år och ta del av deras totalt olika förutsättning och ändå gemensamma historia. Det är gripande, otroligt spännande, lite romantiskt och emellanåt nästan plågsamt att läsa. Känslorna åker verkligen berg- och dalbana! Men som jag gillade den här berättelsen, mycket bra!

PS. Det är lite intressant hur mycket skam Söderns historia fortfarande väcker. Jag läste i denna mellan matcherna på sonen W fotbollsturnering och en av papporna i laget som jag brukar prata böcker med, frågade vad den handlade om. När jag hade berättat lite, vände han sig till sin fru och sa ”Det är lite som din familj hade det nere i Louisiana med slavar och plantage”. Frun tittade lite generat på mig och log lite grann och sa att de ju var om en enda familj och ingen blev illa behandlad på något sätt. Jag sa inte att det knappast är som en familj om någon äger någon annan, bokstavligen, tänkte det tyst. Och samtidigt förstod jag så väl behovet av att släta över. Det måste ju vara otroligt jobbigt att veta att ens släkt har varit en del av detta horribla!

Författare: Kathleen Grissom
Titel: The Kitchen House
Förlag: Touchstone Books

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s