RSS

Mannen som snart ska dö och människorna runt honom

01 Jun

sjuJag hade hoppats på en uppföljare till Fadersmord, men berättelsen som pockade på uppmärksamhet efter ett längre reportage resulterade i Sju dagar kvar att leva. En berättelse om brott och dödsstraff. Carina Bergfeldt tillbringade en tid i USA under 2013 och då träffade hon Vaughn Ross, mannen som dömts för ett brutalt dubbelmord trots sitt nekande och som nu hade en vecka kvar att leva. Därefter skulle han avrättas i Texas, den delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar hade han väntat på att dö. Vad säger man egentligen till någon som snart ska dö? För Vaughn Ross tycks ingen fråga vara för känslig, han är bara nöjd över att fått ett avbrott i sin monotona vardag. En vanlig dag väcks han för frukost redan mellan 02:30 och 04:30 eftersom personalen byter av varandra klockan 5:30 och maten måste då vara avklarad innan skiftet är över. Efter det försöker han somna om, men det är inte alltid det går. Lunchen serveras klockan 10 och middagen vid femtiden. Klockan 23 är det läggdags. Däremellan finns det inte mycket fångarna på Death Row kan sysselsätta sig med. Någon tv finns inte, cellen är fem kvadratmeter. Fem dagar i veckan har de dödsdömda rätt att vistas två timmar i dagburen, som är en annan, större bur inomhus. Man sitter där ensam och det är förbjudet att umgås med andra fångar. Man kan prata med de som sitter i granncellen, mer än så är omöjligt. De dödsdömda har oftast suttit många år innan det stunden är inne. Under dessa år har de inte haft kroppskontakt med en enda människa. Det är svårt att se hur någon enda människa skulle kunna klara av att leva under dessa förhållanden, men ironiskt nog är cellerna självmordssäkrade på alla tänkbara sätt. De dömda hålls levande för att staten ska kunna döda dem. Hur sjukt är inte det?

Carina Bergfeldt har skrivit en gripande, alldeles förfärlig och samtidigt oerhört intressant skildring över det amerikanska rättssystemet och de personer som på olika vis är berörda av det. Förutom Vaughn Ross, får vi möta en fängelsedirektör som egentligen inte alls är en förespråkare för dödsstraff, en kvinna som älskar en annan dödsdömd, en familj som vill ha hämnd, en fängelsepastor som fått höra det mest ohyggliga men som inte får yppa ett ord om något för en endaste själ, en dödsdömd som blir frikänd efter 18 år i fängelse samt en polis som satt fast flera mördare. Särskilt berättelserna om pastorn och direktören är otroligt fascinerande läsning och de hade absolut kunnat fått varsin egen bok. Jag vill läsa mer om deras etiska dilemman och om hur de står ut med sina jobb. Det är svårt att täcka in så många aspekter på ett fenomen på blott 231 sidor och det är egentligen min enda invändning. Carina Bergfeldt vill väldigt mycket, men kanske att boken ändå hade tjänat på lite färre perspektiv och en djupare analys.

Det måste ha varit ohyggligt svårt för Carina Bergfeldt att skriva den här boken, men jag är oerhört glad att hon gjorde det. Hon är inne på en hel del intressant statistik, till exempel att det går ett frikännande av en dödsdömd per tio avrättningar och att antalet fångar i USA är 716 st. på 100 000 invånare, jämfört med 57 i Sverige. Allt som allt sitter 2, 4 miljoner människor i fängelse i USA. Risken för en amerikansk medborgare att hamna i fängelse någon gång under sitt liv är en på trettioen och den ökar ju mörkare din hudfärg är. Helt otroligt och väldigt skrämmande siffror! Och det är stört omöjligt att läsa utan att bli berörd. Jag ger den fyra av fem i betyg på Goodreads.

 

 

 

 

Författare: Carina Bergfeldt
Titel: Sju dagar kvar att leva. En berättelse om brott och dödsstraff
Förlag: Norstedts

 

Ett svar till “Mannen som snart ska dö och människorna runt honom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s