RSS

All Involved

10 Aug

IMG_3756-0Den där Herr E alltså, himla bra att ha! Ännu bättre: att han åker på jobbresa till England ungefär samtidigt som jag någonstans (har glömt var) läser om Ryan Gattis romSan All Involved och drabbas av ett enormt måste-läsa-NU- sug! 

Alla minns väl det avskyvärda mordet på Rodney King i Los Angeles 1992, en svart man som misshandlades till döds av fyra vita polismän. Trots att en filmkamera fångar hela misshandeln så frikändes polismännen. Och sen startar fruktansvärda kravaller och våldsamheter som förvandlar Los Angeles till ett brinnande inferno. Sedan dess har USA tyvärr haft flera liknande scenarier och igår var det till exempel årsdagen av mordet i Ferguson och nya våldsamheter. All Involved utspelar sig just de sex dagar som upploppet på Los Angeles gator pågick och sjutton personer som befanns sig i detta kaos får berätta sin historia. Det är ren fiktion, men så autentiskt att de alla känns som verkliga personer som ger sitt vittnesmål till händelserna, nästan som en dokumentär. De flesta av dessa personer har latinamerikanskt ursprung och är ”all involved”, vilket är slang och betyder att du är medlem i ett gäng, men några, som brandmannen Anthony Smiljanic och sjuksköterskan Gloria Rubio, är personer som blir inblandade ändå. Helt enkelt för att det inte går att bo eller arbeta i dessa områden utan att påverkas. Det går inte att isolera sig från sin kontext, ingen människa är en ö och så vidare, blir aldrig så påtagligt som här.

Det finns lite hopp och ett par ljusglimtar, men i stort är detta en mörk berättelse som upprör och oroar. Det tycks inte finnas något annat slut än döden. Att välja en annan väg än gängets tycks omöjligt, särskilt om du inte har några pengar eller någon utbildning som kan erbjuda alternativ. Det äger skitigt och våldsamt och gängets medlemmar blir din familj, men samtidigt är de livsfarliga och kan när som helst förråda dig. Du måste ständigt vara beredd på att försvara dig, kasta blickar över axeln och lära dig läsa av situationer innan de blir hotfulla. Ingen blir gammalt den här miljön. Antingen åker du in eller så mördas du. Det är ett eländes elände. Men samtidigt, så intressant och fängslande! Jag sitter på nålar och hoppas att det ska gå bra, men det gör det ju sällan. Ryan Gattis har lyckats med konststycket att mänskliggöra i stort sett alla dessa sjutton röster, nyansera bilden av dem och låter läsarna möta dem som individer. Så även om jag mår fysiskt illa av alla sätt man kan skada en annan människa på, så är det fantastisk läsning! Visst är det knäppt att en läsupplevelse kan vara så dubbel och samtidigt är det ju det underbara med litteratur!

PS. Tror att ett svenskt förlag planerar utgivning senare i år, men minns inte vilket. Någon?

Författare: Ryan Gattis
Titel: All Involved
Förlag: Picador

 

 
4 kommentarer

Publicerat av på 10 augusti, 2015 i Övergrepp, Böcker, Missbruk, Sorg, Ungdomar

 

4 svar till “All Involved

 1. johannasdeckarhorna

  10 augusti, 2015 at 16:54

  Har för mig att det är Albert Bonniers och att den kommer i oktober. Den vill jag nog läsa… (Tillsammans med typ 1000 andra böcker) 😉

   
  • Fru E

   12 augusti, 2015 at 15:26

   Så är det nog! Jag väntar fortfarande på katalogen över Höstens böcker så jag lever fortfarande lyckligt ovetande över all ”måste-läsning”! 😉

    
 2. Anna

  24 augusti, 2015 at 21:31

  Gästbloggarn hos mig läste den efter att ha läst en krönika av Andres Lokko – kanske var det samma text som inspirerade dig?

   
  • fruesbocker

   26 augusti, 2015 at 10:44

   Nej, det var det inte för den här texten var på engelska. Förmodligen NY Times eller liknande.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s