RSS

I en hotellsäng någonstans i Sverige…

12 Aug

IMG_3775… började jag läsa i Julia Dahls Run You Down. Det är en direkt fortsättning på Invisible City som jag läste och gillade skarpt förra sommaren. Det är också den sista boken som jag köpte i en amerikansk bokhandel och jag har hållit lite på den.

Rebekah Roberts arbetar fortfarande som reporter vid Trib. Hennes artikel om den mördade chassidiska kvinnan har gjort henne känd i de ultrajudiskt ortodoxa kretsarna, både bland kritiker och de som vill skipa rättvisa i samhället. När så en annan kvinna hittas död i badkaret i sitt hem, kontaktar hennes make Rebekah. Han är övertygad om att de alla vill se som en tragisk olyckshändelse, eller möjligtvis självmord, egentligen är ett mord. Kroppen är redan flyttad på och polisen verkar ointresserad att gräva vidare i fallet. Men Rebekah blir genast nyfiken och börjar göra efterforskningar. Det visar sig att någon vecka före kvinnans död fick hon besök på hennes arbetsplats av en man som hon började gräla med. Och en granne såg en mystisk skåpbil utanför huset ungefär samtidigt som kvinnan beräknas ha avlidit.

Parallellt med mordgåtan så får vi också läsa Rebekahs mammas berättelse. Hon som lämnade sin man och lilla dotter utan ett ord för att aldrig mer höra av sig. En mamma som Rebekah har sörjt förlusten av under hela sin uppväxt, varit vansinnig och nu på senare tid blivit allt mer nyfiken på att kontakta. inte minst sedan hennes vän, den före detta NYPD-anställde Saul, talat så varmt om henne. Det är en berättelse om svårigheten att frigöra sig från en sluten religiös sekt och hur arvet vi bär med oss inte är så enkelt att släppa, och om skuld över att vara den som lämnade. Julia Dahl tränger verkligen in i det chassidiska samhället och synliggör isoleringen som omger dem. Hur otroligt starkt lojaliteterna är mellan andra medlemmar och hur man är villig att tysta ner skandaler för att inte skada äktenskapsplanerna man har för sina barn. För ja, arrangerade äktenskap är väldigt vanligt. Dessutom går barnen i särskild judisk skola och följer sina egna läroplaner, vilket gör det svårt att utbilda sig vidare.

Jag tycker nog att berättelsen om Rebekahs mor är mer intressant än mordgåtan i det här fallet. Den känns inte så relevant. Det blir ingen rafflande uppgörelse utan mer en redogörelse för fallets lösning. Det drar ner mitt betyg lite. Jag ger den en trea i betyg och hoppas på lite mer spänning i nästa bok.

Författare: Julia Dahl
Titel: Run You Down
Förlag: Minotaur Books

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 12 augusti, 2015 i Böcker, Deckare, Släkthistoria

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s