RSS

Dagens tips!

26 Aug

Vill ni bli berörda, förundrande och engagerade? Klart ni vill!

Av en slump hamnade jag på länken till radioföljetongen av Jennifer Clements roman En bön för de stulna och började lyssna under en hundpromenad. Vilken berättelse det är! Jag sögs in i en värld som jag visste väldigt lite om. Det fattiga Mexico, delstaten Guérrero (med reservation för felstavningar nu, är ju inte så lätt att hitta rätt stavning bara genom att lyssna) som mer eller mindre avfolkats på män som antingen börjat arbeta för någon knarkkartell inne i städerna eller flytt till USA med hopp om arbete och ett bättre liv. Kvinnornas utsatthet som följer på detta. Hur mammorna förfular sina döttrar för att ingen knarkkung ska få ögonen på dem och röva bort dem. Men det finns en beredskap även för detta. Runt varje hus i Guérrero har kvinnor grävt gropar i marken där döttrarna kan gömma sig när knarkkungarnas bilar börjar rulla in i samhället. Dessutom behöver de skyddas sig mot statens helikoptrar som egentligen är utsända för att bespruta alla vallmoodlingar, men som låtit sig köpas av knarkkartellerna och nu släpper sitt gift någon annanstans.

Vi får möta LadyDi, som döpts efter den engelska prinsessan och som bor med sin mamma på en kulle i Guérrero. Mamman är försupen och bitter på livet. Pappan har åkt iväg för att finna arbete. LadyDis bästa vän är egentligen hennes halvsyster och en annan av hennes skolkamrater, Paula, har stulits. Det är elände på elände och ändå finns här ett systerskap som värmer. Jag tänker mycket på kvinnors utsatthet, särskilt i fattiga områden och hur de ständigt lever i skuggan av (sexuellt) våld. Hur de påverkar pojkarna som föds också och hur de kommer sig att det aldrig verkar upphöra.

Uppläsare är Hanna Schmitz och hon gör det bra, även om hon ibland snubblar lite på orden. Jag gillar inte den glada (?) musiken som då och då avbryter uppläsningen på de mest olämpliga ställen, men det går att ha överseende med. Du kan ladda ner eller streama En bön för de stulna fram till den 27 september här. Gör´t!

Själv kommer jag att hålla utkik efter nästa radioföljetong : Käre ledare – min flykt från Nordkorea av Jang Jin-sung med start 7 september och Viktor Åkerblom läser.

 
1 kommentar

Publicerat av på 26 augusti, 2015 i Sorg, Sydamerika, Ungdomar, Vänskap

 

Ett svar till “Dagens tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s