RSS

She did it again!

27 Sep

bauer_det_slutna_ogat_omslag_inb_0Varje ny bok av den brittiska deckarförfattaren Belinda Bauer är en högtidsstund! Det slutna ögat heter den senaste boken och är den femte som utgivits på svenska. Jag har läst och tyckt mycket om dem alla fem! Barn har alltid en central roll i Belinda Bauers berättelser. I denna roman är huvudkaraktären inget barn, men tar en stor plats ändå.

Anna Buck, mamma till Daniel, återvänder varje dag till de fem små fotspåren i den nylagda asfalten som är alla spår som finns kvar efter hennes femårige son som försvann spårlöst för fyra månader sen. Hon knäböjer på gatan, berättar ramsor om varje tå, precis som hon skulle ha gjort om det verkligen varit Daniels fot, och ser till att spåren hålls fria från grus och smuts. Alla, inklusive hennes man, tror hon blivit galen, men Anna vet att Daniel fortfarande är vid liv. Fotspåren är en påminnelse om hans existens och ett sätt för Anna att hålla de onda tankarna borta. Ett flygblad om att ett medium kommer till kyrkan får hennes hopp att tändas igen. Kanske att han kan hjälpa henne att hitta Daniel?

Kriminalkommissarie Marvel är mannen som misslyckats med att hitta Daniel. De anlitade till och med ett medium i utredningen, som förstås inte gav någonting. Nu har hans chef satt honom på ett annat uppdrag, att hitta hans frus älskade hund som försvunnit. Marvel bryr sig förstås inte det minsta om huruvida jycken kommer till rätta eller inte, men inser att det vore en strategiskt för hans framtida karriärutveckling om han faktiskt lyckades hitta hunden.

När så Anna Buck dyker upp på stationen och påstås ha information om hunden, vet Marvel inte riktigt vad han ska tro. Åsynen av kvinnan får honom att minnas sitt misslyckande. Dessutom får han reda på att även hon har anlitat samme medium som gjorde polisen till åtlöje, vilket inte höjer hennes trovärdighet. Däremot är det märkligt att Anna talar om samma trädgård, som inte är en riktig trädgård, som sades vara en viktig pusselbit i utredningen om Daniels försvinnande. Det är information som Anna inte kan ha fått från någon. Vad betyder det?

En hel del oförklarligt blir viktiga ingredienser i Det slutna ögat, men jag tycker att Belinda Bauer håller sig på precis rätt sida för att det inte ska slå över i det otroliga, vilket jag inte alls hade uppskattat. Hon är också en författare som lyckas blanda spänning med fantastiska skildringar av ett trasiga relationer. Här är det skuldfrågan som äter upp paret Buck inifrån och skapar en avgrund mellan Anna och hennes man. Sorgen blir till en tung tystnad i hemmet och ingen förmår trösta den andre. Samtidigt finns här en spänning som skickligt byggs på. Vad är det som egentligen har hänt Daniel? Kan man verkligen lita på Anna Buck, som visar tydliga tecken på galenskap? Det går bara inte att sluta läsa! Belinda Bauer har gjort det igen!

Författare: Belinda Bauer
Titel: Det slutna ögat
Förlag: Modernista

 

 

 

 
5 kommentarer

Publicerat av på 27 september, 2015 i Böcker, Deckare, Psykisk ohälsa, Rec.ex., Sorg, Spänning

 

5 svar till “She did it again!

 1. Monika

  28 september, 2015 at 07:40

  Jag ligger lite efter i Bauers produktion och jag vet knappt om jag vågar säga det, men jag är inte jätteförtjust i hennes böcker. Har dock bara läst två än så länge. Får se hur jag känner när jag läst de två som fortfarande står olästa i hyllan.

   
  • Fru E

   28 september, 2015 at 19:48

   Klart du vågar säga det! Men jag blir ju förstås väldigt nyfiken på VAD du inte tycker om, särskilt när jag själv gillar hennes böcker så mycket! Vill du berätta?

    
   • Monika

    29 september, 2015 at 08:37

    Jag vet faktiskt inte vad det är, kan inte riktigt sätta fingret på det. Fick kolla vad jag skrivit om böckerna 🙂 När det gäller Skuggsida så skulle jag nog ha gillat den mer om den varit korrekturläst ordentligt, så det kan ju tyckas orättvist, men generellt så känner jag mig nog lite distanserad när jag läser. Det känns lite som att någon berättar en historia för mig, jag är liksom inte på plats själv. Och det är ju inte så att jag inte gillar hennes böcker, jag bara inte gillar dem lika mycket som alla andra verkar göra 🙂

     
 2. Hanneles bokparadis

  28 september, 2015 at 12:18

  kanske borde jag läsa

   
  • Fru E

   28 september, 2015 at 19:47

   Tycker jag! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s