RSS

Kärlek med förhinder 

28 Sep

IMG_3895Bra grej med att ha börjat jobba igen är bilresorna till och från jobbet som innebär ljudbokslyssning! Första ljudboken på väldigt länge (om man inte räknar radioföljetongen) blev Frida Skybäcks roman Norrsken. Det är Mirja Turestedt som läser och hon gör det väldigt bra. Hennes röst är väldigt behaglig att lyssna på och hon dramatiserar precis lagom mycket.

Norrsken är den första boken i en historisk romanserie om systrarna Stiernfors under 1800-talet. Huvudpersonen är den äldsta dottern Cecilia, som just kommit hem till Rosenlunds herrgård i Skåne från en lång tids frånvaro. Ingen förutom Herr och fru Stiernfors vet egentligen var hon varit, men Cecilia är numera en skugga av den hon en gång var. Hennes stora tröst är den anteckningsbok som hon förvarar i fickan och där hon berättar om sitt liv. Och så har hon ju Benjamin förstås, hennes älskade lillebror som i egenskap av sitt kön är ensam arvtagare till gården. Relationen till den yngre systern Amelie har aldrig särskilt nära, däremot har hon alltid haft ett särskilt band till sin mellansyster Elisabeth, men även det har förändrats.

Hennes föräldrar är ivriga att få Cecilia bortgift så fort som möjligt och faderns gäst, Herr Rousseau, tycks vara den perfekte maken, enligt dem. Och vilket val har Cecilia egentligen? Hennes stora och enda kärlek Ludwig reste till Italien och hörde aldrig mer av sig. Inte heller han känner till Cecilias stora hemlighet.

Emellanåt håller jag på att få spel på Cecilias undergivenhet och önskar att hon vågade säga vad hon tänker och agera därefter, samtidigt inser jag att det förmodligen inte hade varit särskilt trovärdigt för en herrskapsfröken på 1800-talet som uppfostrats till att underkasta sig. Just kvinnoporträttet är verkligen intressant läsning. Författaren Frida Skybäck är historielärare och det märks att hon känner sig hemma i tidsåldern. Egentligen är här ingen stor dramatik heller, ändå blir jag helt fast i berättelsen om Cecilias öde och lånade raskt del två, Polarnatt, när första delen var färdiglyssnad. Mycket underhållande och helt perfekt för bilkörning!

Författare: Frida Skybäck
Titel: Norrsken
Uppläsare: Mirja Turestedt
Förlag: Bonnier Audio

 
2 kommentarer

Publicerat av på 28 september, 2015 i Historisk roman, Kärlek, Ljudbok

 

2 svar till “Kärlek med förhinder 

 1. Frida Skybäck

  29 september, 2015 at 19:38

  Vad roligt att du tycker om Norrsken! Önskar dig fortsatt trevlig lyssning med Polarnatt! /Frida

   
  • Fru E

   11 oktober, 2015 at 13:53

   Tack snälla! Har bara en cd kvar nu, när kommer del tre?? 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s