RSS

Moraliska dilemman att fundera över

01 Nov

597

Domaren heter Ian McEwans senaste roman på svenska. Jag brukar tycka om Ian McEwans böcker och Amsterdam är fortfarande en berättelse som jag minns med en rysning, fastän det var flera år sen jag läste den. Jag tycker om hans lite torra berättarröst, det kyligt distanserade som finns där även fast hans berättelser ofta är fyllda av känslor. Inte sällan finns här en moralisk problemställning att fundera över, i Domaren vimlar det av sådana!

Fiona May är domaren var arbete går ut på att fatta rättrådiga beslut utifrån ett barnperspektiv. Hon är i 60-års åldern och upplever en stor kris i sitt äktenskap. Plötsligt ber hennes make sen många år tillbaka om tillåtelse att få ha en affär med en yngre kvinna. Han vill leva ut sin passionerade känslor, kanske för den allra sista gången i sitt liv vill han känna den spirande förälskelsen och känna vansinnig åtrå till en annan person än hans hustru. Samtidigt har Fiona flera känsliga fall att döma i. Ett av dessa är en vårdnadstvist mellan ett judiskt par där mannen vill uppfostra sina döttrar i en sträng ortodox miljö och mamman vill att döttrarna ska ges alla möjligheter att själva bestämma över sina liv. Det andra fallet rör siamesiska tvillingar där de katolska föräldrarna inte vill offra ett av barnen för att det andra ska överleva, utan istället överlåta dem båda i Guds händer, trots att det innebär döden för dem båda. Det tredje fallet tillåter sig Fiona att engagera sig på ett personligt plan. En 17-årig pojke med leukemi ligger för döden. Endast en blodtransfusion skulle kunna hjälpa honom, men han vägrar eftersom han tillhör Jehovas vittnen och de tillåter inte att blod blandas. Hade pojken varit 18 år hade han fått bestämma själv, men eftersom han är minderårig kallas Fiona May in att avgöra om sjukhuset ska trotsa hans vilja och ändå ge honom den livsnödvändiga blodtransfusionen.

I samtliga tre fall möter Fiona May människor vars beslut i livet grundas på känslomässig, religiös grund. Fiona May själv representerar den rationella samhällsbäraren som ska fatta beslut som är konsekventa och förutsägbara, helt befriade från emotionella tyckanden. Samtidigt ska hon hantera sin personliga kris, där hon i allra högsta grad är känslomässigt inblandad förstås. Här finns en intressant dubbelhet och boken väcker många frågor inom mig: Vad är egentligen moraliskt rätt? Är svaret relativt eller finns där en högre sanning som talar om vad som är rätt och fel? Precis så som litteratur gör när den är som bäst!

Författare: Ian McEwan
Titel: Domaren
Förlag: Brombergs

 

 

 

 

 

Författare: Ian McEwan
Titel: Domaren
Förlag: Brombergs

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 1 november, 2015 i Böcker

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s