RSS

April, april

02 Nov

OPAL_EDVARSDSSON_APRIL_APRIL_OVERDRAG.inddHugo gömmer sig uppe på vinden i den gamla skolan. I hans händer håller han ett gevär. Tanken är att han ska göra något spektakulärt. Något som får alla att veta vem Hugo är. Men så blir han påkommen av några andra elever innan hans planer hinner sättas i verket och följden blir att han hamnar på Solgläntan, ett HVB-hem mitt ute på landet. Där träffar han Nico, Julie och April som också bor på Solgläntan. Alla tre har en trasslig, problemfylld bakgrund. Julie som skär sig till exempel:

” ‘Du fattar väl att det här inte är riktig smärta?’ sa hon och pekade mot armen. ‘Det som gör riktigt ont sitter nån helt annanstans, mycket längre in.’ ”

Hugos första möte med de andra tre ungdomarna slutar ”olyckligt”, för att citera en i personalen. Jag tycker verkligen att Mattias Edvardsson har varit lyhörd för hur ungdomar uttrycker sig, men som lärare har han förstås erfarenheter att ösa ur. Dialogerna känns äkta och här och där uttrycker han sig så vackert att det gör ont i mig. De vuxna däremot är mer skissartade, tyvärr. Det känns som om det vore oceaner mellan dem och ungdomarna. Kanske är det oftast så verkligheten också, så sorgligt i så fall. De agerar ofta häpnadsväckande naivt och aningslöst.

Det är lätt att tycka om Hugo. Han är sårbar och känslig, men har byggt en mur runt sig, byggd på självironi och humor. Han växer genom boken och tiden på Solgläntan får honom att omvärdera sitt tidigare sätt att hantera besvikelser och svek. Dessutom får han möjlighet att känna tillit till andra människor, att när man faller så finns där någon som tar emot dig.

April, April är Mattias Edvardssons fjärde roman. Han skriver både för unga och vuxna. Jag tycker definitivt att det finns böcker som kan läsas både av ungdomar och vuxna och April, April är absolut en av dem! Läs, berörs och känn hoppfullheten växa!

Författare: Mattias Edvardsson
Titel: April, April
Förlag: Opal bokförlag

 
3 kommentarer

Publicerat av på 2 november, 2015 i Böcker, Humor, Kärlek, Psykisk ohälsa, Ungdomar, Vänskap

 

3 svar till “April, april

 1. Monika

  2 november, 2015 at 17:09

  Det är verkligen lätt att gilla Hugo. Och Mattias Edvardssons böcker 🙂

   
 2. Lottens Bokblogg

  7 november, 2015 at 22:42

  Hugo är en favorit bland huvudpersoner. Och Mattias Edvardsson är en favoritförfattare!

   
  • Fru E

   9 november, 2015 at 20:01

   Ja, han skriver väldigt bra. Nu hoppas jag att han skriver fort också! 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s