RSS

Barhäng med Lars Kepler

13 Nov

I förrgår kväll var det dags för ett nytt författarbesök med Litteratursällskapet som arrangör! Lars Kepler eller Alexander och Alexandra Ahndoril gästade Kafé de Lux och jag var där med vännen S. Vi var inte med innan på middagen utan kom till eftersläppet. Det var fullt med folk så vi parkerade oss i baren med varsitt glas vin.

De berättade att de hade valde att skriva under pseudonym för att Hypnotisören skulle vara ett blankt blad för alla och få stå på egna ben. Men så väckte boken stor uppmärksamhet redan före dess publicering och en stark orsak till detta var att manuset såldes internationellt för en stor summa pengar. Aftonbladet och andra tidningar hakade på och upprättade till och med en ”hot line” dit man kunde ringa in tips på vilka som kunde dölja sig bakom pseudonymen Lars Kepler. Paret Ahndoril ringde till och med in ett (påhittat) tips själva!

”Vi anser själva att vi skriver positiva böcker”. Det uttalandet utlöste många skratt bland publiken. Deras thrillers är ju så mörka och fulla av ondska. Men Alexandra Coelho Ahndoril förklarade det med att de skriver om människor som tar sitt öde i sina egna händer, människor som faktiskt försöker göra något i en besvärlig situation. Paret gör också mycket research inför varje bok, som t ex provskjuter vapnen eller spelar upp slagsmålsscener i slow motion för att få dem rätt. Jag tror definitivt att det är en stor anledning till att deras berättelser alltid känns så filmiska. Vi får också veta att det är en ny planerad Joona Linna-deckare på gång till nästa höst. Det var helt enkelt lite för tidigt för Joona Linna att dra sig tillbaka. De var bara lediga en dag när manuset till Playground hade skickats in till förlaget och då städade de ur ett förråd. Dagen efter började de skriva på den kommande boken. När de skriver sitter de bredvid varandra vid ett gammalt köksbord med sina Macdatorer och skriver. De väljer själva vilka scener de vill skriva och mejlar sen över scenerna till varandra. Och så förbättrar den andra scenen, lägger till egna saker, viker ut texten och skickar tillbaka den. Och så där fortsätter de tills texten känns färdig. Överhuvudtaget ger Lars Kepler ett intryck av att verkligen vara en enhet. De känns så otroligt tighta och överens om allting. Väldigt fascinerande.

Jag har ju läst Playground och återkommer med mina tankar i ett annat inlägg. Men jag kan ju säga att de fick den att verka så mycket bättre när de pratade om den, än den faktiskt är.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 november, 2015 i Böcker, Författare IRL

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s