RSS

Fotografiet

03 Jan

Bergfeldt_Fotografiet_Cover3DWEB-286x447Jag tycker väldigt mycket om Carina Bergfeldts texter. Hon skriver alltid engagerat men utan att pådyvla sin läsare en massa åsikter. Hon får mig alltid att stanna upp och reflektera. Hennes senaste alster är en psykologisk deckare. Fotografiet är också en fristående fortsättning på hennes debutroman Fadersmord. Annat verkar ha kommit emellan och jag gissar att det egentligen inte var meningen att det skulle dröja så här länge mellan de två böckerna. Åtminstone så känns motvilligheten närvarande i Fotografiet. Det är en väldigt bra story med lagom många sidospår och trådar att hålla reda på, men tyvärr är det något som saknas för att jag ska bli helt fast. Det kanske bara är BS, men jag tror inte att Carina Bergfeldt hade särskilt roligt när hon skrev denna. Rena spekulationer, javisst, men någonting skaver.

Platsen är återigen Skövde, en ort som författaren känner väl. Julia Almliden är fortfarande journalist på lokaltidningen och håller på att läka efter att hennes pappa försvann mystiskt och spårlöst. När polisassistenten Anna Eiler blir kontaktad av en orolig kvinna som saknar sin man som inte kom hem från en afterwork, tror hon och hennes kolleger att det handlar om det klassiska att mannen vaknat upp hos en annan kvinna och nu håller sig undan frivilligt. Julia däremot, känner direkt att det finns något i försvinnandet som tyder på att allt inte är så enkelt. När sedan kroppsdelar från en människa flyter upp i plastpåsar i sjön är det många traumatiska minnen som väcks till liv. Anna Eiler blir ansvarig att utreda fallet, men hennes trassliga och inte helt okomplicerade förhållande till kollegan Patrik distraherar tankarna.

Trots att det här inte får mig helt på fall, är det en habil deckare. Som sagt, intrigen är intressant och Carina Bergfeldt är en god stilist. Återigen lyser Carina Bergfeldts samhällsengagemang genom berättelsen. Intrigen känns noga vald och det inledande citatet från World Health Organization visar hur horribel verkligheten faktiskt är:

”Var tredje kvinna i världen kommer antingen att våldtas eller misshandlas under sitt liv”.

Författare: Carina Bergfeldt
Titel: Fotografiet
Förlag: Bookmark förlag

 
1 kommentar

Publicerat av på 3 januari, 2016 i Övergrepp, Böcker, Deckare, Rec.ex.

 

Ett svar till “Fotografiet

  1. Monika

    4 januari, 2016 at 08:38

    Åh, den här vann jag för några veckor sedan, tillsammans med hennes förra bok, Fadersmordet. Får se när de blir lästa 🙂

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s