RSS

Ett kort bokslut för 2015 inkl. årsbästa

06 Jan

Här firar man målgången på 100 böcker under året och upptäcker vid sammanställningen att jag faktiskt läst 102 st. böcker under 2015! (Exakt vilka dessa är hittar ni under fliken Läst 2015). Förmodligen har inte alla titlar funnits med på Goodreads, men hey! nu känns ju 2016-års utmaning med 103 böcker fullt möjligt att uppnå!

Lite statistik, 2015 läste jag, inte helt oväntat, ganska många böcker på engelska (41 st.). Jag är faktiskt förvånad över att det inte blev fler, men eftersändning av post (läs: rec.ex!) funkade föredömligt och därför kunde jag läsa så många böcker på svenska, trots att jag befann mig i USA drygt halva året. Annars är det precis som vanligt, kvinnliga författare är i majoritet: 75 kvinnor, 29 män (OBS! Vissa av böckerna hade ju två författare, oftast en kvinna och en man så därför blir inte summan 102). Tyvärr var jag ännu sämre, jämfört med 2014, på att läsa barn- och ungdomslitteratur. Endast 8 % av titlarna utgjordes av denna genre, jämfört med 11 % året innan.

Några besvikelser under året var The Descent av Tim Johnston, som aldrig blev den spänningsroman som den utgav sig för att vara (jag undrar om Bokbabbel någonsin läste…?), The Girls of Mischief Bay av Susan Mallory som jag inte ens orkade blogga om för den var så intetsägande på alla sätt samt Playground av Lars Kepler av exakt samma anledning.

Men så har vi kanske det mest intressanta, topp 5 under 2015! De första fyra var enkelt, eftersom de alla fått 5 stjärnor i betyg och därmed högsta betyg på Goodreads. Den femte valde jag för att den symboliserade mitt år på ett bra sätt, men det fanns flera starka kandidater att kvala in på lista, t. ex. Summer House with Swimmingpool av Herman Koch eller varför inte The Kind Worth Killing av Peter Swanson? Hur som, jag har gjort mitt val och här kommer listan nu, utan inbördes ordning:

Små svarta lögner av Sharon Bolton Vansinnigt bra och helt omöjlig att släppa!

Hausfrau av Jill Alexander Essbaum Att läsa om så mycket ångest på en solig strand i södra Frankrike kunde bli så rätt är smått fantastiskt, men huvudpersonen Anna kommer jag aldrig att glömma!

Barn 44 av Tom Rob Smith Först hade jag tänkt se filmen och inte läsa boken, men så blev det tvärtom. Jag kunde inte tänka mig att se filmen efter att ha läst boken. Helt enkelt för att den var bland det läskigaste jag läst på länge. Fantastiskt bra berättelse!

Livet & dödens villkor av Belinda Bauer Hon gör mig aldrig besviken, Belinda Bauer! Framförallt imponeras jag över hur väl hon beskriver händelserna ur ett barns perspektiv. Tioåriga Ruby vill man bara ta hand om och skydda från allt ont!

Sju dagar kvar att leva. En berättelse om brott och dödsstraff av Carina Bergfeldt Det var det här boken som fick en fyra på Goodreads, men jag tycker att den är representativ för mitt 2015. Jag fortsatte att läsa litteratur om den amerikanska rasismen och hur denna syns särskilt tydligt i det amerikanska rättssystemet, även om just den dödsdömde i denna bok råkar vara ”vit”.

Jag är väldigt nyfiken på vilka böcker du håller högt från 2015! Kanske har jag missat någon (förmodligen…)?! Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! 🙂

 

 

 
4 kommentarer

Publicerat av på 6 januari, 2016 i Böcker, Kuriosa

 

4 svar till “Ett kort bokslut för 2015 inkl. årsbästa

 1. Monika

  6 januari, 2016 at 23:01

  Jag blev också helt tagen av boken Barn 44. Däremot var filmen ganska, ja dålig…

   
  • Fru E

   9 januari, 2016 at 16:17

   Så skönt att den var dålig, då missade jag ju inget: 😉

    
 2. Åsa M R

  12 januari, 2016 at 23:08

  Jag håller ”Det här är hjärtat” av Bodil Malmsten både högt och nära mitt hjärta.
  En dikt och upplevelse jag rekommenderar.

   
  • Fru E

   17 januari, 2016 at 21:39

   Åh, Bodil Malmsten! En av mina absoluta favoriter och en bok jag länge tänkt läsa! Tack för påminnelsen!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s