RSS

Fartblinda av Carolina Neurath

20 Feb

fartblinda_inb_low1Carolina Neurath är den hyllade ekonomijournalisten som fick pris för sin granskande journalistik av HQ-affären. Nu har hon debuterat som författare med finansthrillern Fartblinda, som skildrar fifflet och båget i den fiktiva banken Stockholmsbanken. Hennes alter ego heter Beatrice Farkas. Precis som författaren själv är Beatrice Farkas ekonomijournalist på en större dagstidning. Hon har i flera månader känt till Stockholmsbankens oegentligheter, men inte haft tillräckligt på fötterna för att kunna avslöja bankens styrelseordförande Otto Rehnskiöld och vd:n Peder af Rooth. Men nu har även Bankinspektionen fått upp ögonen och börjat utreda huruvida banken medvetet skrivit upp sina siffror för tradingverksamhetens vinster.

Otto Rehnskiöld tog över banken från sin far och denne i sin tur från sin far. Banken har en anrik historia och Rehnskiöld är beredd att göra allting i sin makt för att förhindra en konkurs. Även om det innebär att lägga skulden på oskyldiga. Både han och Peder af Rooth är ett par synnerligen obehagliga sexistiska mansgrisar. Kvinnor behandlar de som mindre vetande och anar inte att Beatrice Farkas anonyma källa i själva verket är Sophie, Peders hustru. Sophie har tröttnat på sin makes notoriska kärleksaffärer med yngre kvinnor och bestämmer sig för att delge Beatrice hemlig information om bankens skumraskaffärer.

Om man läser baksidestexten till Fartblinda, så blir man nog lite besviken. Scenerna som målas upp där händer precis i slutet av boken. Jag antar att man velat locka presumtiva läsare på så sätt, men jag tycker att det är lite orättvist mot boken. Det här är ingen spänningsroman på det traditionella sättet, där läsaren väntar på att en mördare ska avslöjas. Här vet vi redan från början vad som har hänt och spänningen ligger i att se hur de inblandade ska hantera faktum. Carolina Neurtath är förstås mycket kunnig om bank- och finansvärlden och det märks. Det hon hade behövt fundera över är berättelsens uppbyggnad. Jag skulle önskat att hon lagt mer vikt vid att t. ex. gestalta sina karaktärer mer. Framförallt Peder af Rooth, tycker jag. Jag har svårt att känna någon egentlig sympati för någon av karaktärerna och därför bryr jag mig inte så mycket om hur det går. Boken hade också behövt lite mer spänning för att kunna kallas thriller. Det är synd för Neurath har fint driv i berättelsen och kan verkligen skriva. Betyget jag gav på Goodreads blev en trea.

Författare: Carolina Neurath
Titel: Fartblinda
Förlag: Piratförlaget

 

 

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 20 februari, 2016 i Böcker, Debutant

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s