RSS

Mer kärlek än spänning

17 Apr

bergetJag hade helt fel förväntningar på den här boken, men det blev väldigt bra ändå! Jag trodde att Berget bakom huset skulle vara en nagelbitare till thriller, på nåt sätt hade jag bara fått för mig det, trots att jag nu, så här i efterhand, ser att det står både En stark berättelse om systerskap på framsidan och ”(…) en liten del thriller…” på baksidan. Så konstigt det kan bli, men vet du vad? Det blev bra ändå. För Joyce Maynards roman är en finstämd och fängslande uppväxtroman om två systrar och deras något dysfunktionella familj. Rachel och Pattys pappa är notorisk otrogen och dessutom kriminalinspektör i samhället Marin County i Kalifornien. Som sådan blir det hans uppgift att utreda morden på unga kvinnor som skett precis på berget bakom huset där familjen bor. Ett ställe som systrarna känner till väl efter att ha lekt där otaliga gånger under åren. Men nu är de strängt förbjudna att gå dit. Morden tvingar dem att växa upp. De fantasifulla lekarna upphör. Rachel söker sig till andra kompisar och plötsligt så är inte bandet mellan systrarna lika starkt. Egentligen är Rachels nya kompisar inte särskilt roliga att vara med, de pratar mest om killar, kläder och smink, men de är populära i high school och lite av den populariteten spiller över på Rachel.

Tiden går och polisen tycks inte ett steg närmare i utredningen. Mördaren är fortfarande okänd och i det lilla samhället börjat folk ledsna på polisens oförmåga att få tag i någon misstänkt. Systrarnas pappa blir alltmer nedbruten och deras mamma sjunker djupare ner i sin depression. Därför inser Rachel att det är systrarnas ansvar att hjälpa till och fånga mördaren, men deras insats gör i själva verket saker och ting värre för familjen.

Detta är handlingen i korthet, men berättelsen är inte alls särskilt spännande och det är absolut ingen mordhistoria. Faktum är att allt detta med jakten på en seriemördare hamnar i skymundan. Det är i stället uppväxtskildringen och kärleken till en frånvarande far som är berättelsens kärna. En far vars hjältegloria hamnar allt mer på sniskan i takt med att Rachel växer upp. Det är också en fin skildring av kärleken mellan två systrar och det starka band som finns mellan de två, trots att de är så väldigt olika.

Författare: Joyce Maynard
Titel: Berget bakom huset
Förlag: Harper Collins Nordic

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 17 april, 2016 i Böcker, Kärlek, Rec.ex., Spänning, Ungdomar, Vänskap

 

2 svar till “Mer kärlek än spänning

 1. Joelinda

  17 april, 2016 at 21:29

  Låter som en fin berättelse! Jag är måttligt förtjust i mordhistorier, men gillar relationsdramer så jag skulle nog tycka om den här boken.

   
 2. johannasdeckarhorna

  18 april, 2016 at 08:05

  Håller med, mina förväntningar var också något helt annat, men boken var bra ändå.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s