RSS

Fantastisk debutroman!

18 Jun

Den här fina debutromanen har det mesta en läsare kan önska sig! Ett vacker språkmelodi som ligger precis rätt i tonen, en mörk familjehemlighet som väntar på att avslöjas och en omöjlig kärlekshistoria! Det nionde brevet av Catrin Ormestad är en sån bok som man njuter av och påminner en om varför läsning är så underbart. Ibland är det spännande som en thriller! Får man våga hoppas att 1. Catrin Ormestad har en massa fina manus liggande i skrivbordlslådan som bara väntar på utgivning eller 2. Catrin Ormestad är en av de där författarna som tycks ha så lätt att spotta ur sig böcker med en väldig fart? För Det nionde brevet får mig att vilja ha ännu mer!

Romanen börjar med att matronan Lea Höjer begravs och i kyrkan får hennes son Walter syn på en okänd man i svart hatt, som väcker en känsla av olust i Walter. Juliana, Walters dotter, har kommit på tillfälligt och sällsynt besök på gården på ön, där Walter kämpar med att få sitt jordbruk att gå runt. Hon ska bara stanna över begravningen, sen är planen att hon ska flyga tillbaka till Delhi där hon bott de senaste åren och älskat en gift man som inte längre vill ha henne. Men mannen i hatten dyker upp på Walters tomt där han slår upp sitt tält och hans närvaro förändrar alla planer. Samtidigt börjar Walter tänka tillbaka på sommaren då romerna kom till ön och slog upp sina tält och på midsommarafton då sågen brann och alla drömmar gick i kras. Vad var det egentligen som hände? När Walter går igenom sin mors kvarlåtenskap hittar han en hög med brev och däri finns svaren på de frågor som både Walter och läsaren ställer sig.

Det vilar en vemodighet över hela romanen. Walter blev kvar där på ön, medan Julianas mamma förstod att det var nödvändigt att flytta från ön för att undkomma Lea Höjers hårda grepp. Han tänker på hur åren har gått och det som återstår av livet. Tillvaron som bonde på ön blir allt tuffare och han har svårt att få lönsamhet i gården. Snart börjar det bli dags att dra sig tillbaka, men vad ska då hända med gården? Det är också en tillbakablick över ett Sverige som inte längre finns Ibland lite bygderomatiskt med strävsamma, ärliga människor som hjälps åt, men på samma gång visas en skrämmande bild upp av ett samhälle där en kvinnas heder var ovärderlig och där ett rykte kunde rasera allt. Samtidigt är rädslan för det främmande högst påtaglig, då som nu. Förändringar väcker obehag och allt som avviker från det invanda upplevs som hotfullt.

Men hörrni! Läs Det nionde brevet i sommar och upplev en fantastisk berättelse!

Författare: Catrin Ormestad
Titel: Det nionde brevet
Förlag: Wahlström & Widstrand

 

Ett svar till “Fantastisk debutroman!

  1. annettejuhlin

    7 september, 2016 at 13:14

    Tack för påminnelsen! Den här hade jag planerat att läsa, den utspelar sig ju nästan i mina hemtrakter dessutom, men sedan försvann den i bokfloden. Roligt att läsa att du tyckte så mycket om den.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s