RSS

Ugglan dödar bara om natten

01 Aug

ugglanPrecis innan semestern läste jag en ny norsk deckarförfattare, Samuel Bjørk. Hans debutroman heter Det hänger en ensam ängel i skogen och var riktigt spännande! Uppföljaren heter Ugglan dödar bara om natten och låg och väntade på mitt skrivbord när jag kom tillbaka från semestern.

Jag tyckte om den också, även om jag kanske tycker att det är lite fantasilöst att samma person ska råka illa ut även i den här historien. Hur troligt är det? Annars är det ett bra driv i storyn och karaktärer som känns realistiska och engagerar. Radarparet Holger Munch och Mia Kruger arbetar tillsammans även i denna, trots chefen Mikkelsens invändningar (han är för övrigt ovanligt osynlig för att vara chef). Mia mår fortfarande psykiskt dåligt och knaprar piller för att hålla ihop någorlunda. Hennes terapeut tror att det är jobbet som gör henne sjuk och jag är benägen att hålla med. Samtidigt är det ju polisarbetet som gör att Mia fortfarande är vid liv. Holger Munch är en sympatisk polis, utan missbruksproblem (!) men ensam och sörjer fortfarande skilsmässan för tio år sen. Ingenting blir lättare av att hans ex fru berättar att hon planerar att gifta om sig. Munchs vuxna dotter Miriam befinner sig i en äktenskaplig kris och har blivit förälskad i en ung djurrättsaktivist.

I ugglan dödar bara om natten kretsar mordutredningen kring en ung tjej som hittats strypt i ett pentagram av ljus, mitt ute i skogen på en bädd av fjädrar. Den mördade bodde på ett ungdomshem i närheten och anmäldes försvunnen för några månader sen, men kort därefter drogs anmälan tillbaka. IT-geniet Gabriel får kontakt med en hacker som påstår att han har hittat en film på nätet med den mördade flickan. Den makabra filmen visar att någon hållit henne fången under en längre period och utsatt henne för vedervärdiga saker.

Författare: Samuel Bjørk
Titel: Ugglan dödar bara om natten
Förlag: Wahlström & Widstrand

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 1 augusti, 2016 i Deckare, Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s