RSS

I en nära framtid, kanske…

15 Sep

img_0086September och 27 grader i skugga på eftermiddagen! Igår slutade jag redan vid 12 eftersom jag jobbade i lördags. Då satte jag mig på altanen och läste ut Åsa Ericsdotter dystopiska roman Epidemin. Det kunde inte bli en större kontrast att sitta i värmen och läsa om något så kallt gastkramande som denna berättelse! Boktipset fick jag av min mamma, som läste Epidemin som följetong i sommar.

I en nära framtid har Hälsopartiet med statsminister Johan Svärd i spetsen tagit makten i Sverige och hetsjakten på överviktiga har inletts. Först i lite mjukare former med prisvärda erbjudanden och stöd för viktminskningen, sedan med betydligt hårdare tag där de som inte lyckas nå en viss fettmuskelkvot (FMK) blir av med jobbet, tvingas till magsäcksoperationer och måste genomlida omgivningens föraktfulla blickar dagligen. Och om de fortfarande inte lyckas – eller vill – gå ner i vikt så återstår bara en enda sak… För fetmaepidemin måste stoppas och svenskarna måste bli ett smalt folk! Och detta arbete initieras redan på fosterstadiet, om man ser att barnets föräldrar haft problem med övervikt. Teknik finns för att snörpa magsäcken, men inte alla spädbarn överlever. Men hellre det än ett överviktigt barn! I skolan lär sig barnen studera kaloritabeller och läsläxan är en bok som heter Lily måste banta. Det är därför Helena har tagit med sig dottern Molly och flyttat ut på landet, i hopp om att de ska kunna undgå samhällsradarn så många år som det tar för befolkningen att inse vad som håller på att ske. Där lär de känna en man, Langdon, som också lämnat staden i samma syfte. Hans redan smala flickvän bantade ihjäl sig och själv väger han lite för mycket för vad samhället anser acceptabelt.

Det är en smula skruvat berättat, men helt klart finns det en skrämmande tanke att tänk om… Och så tänker jag att kunde man gasa ihjäl miljontals judar så är detta kanske inte ett så otänkbart scenario ändå? Helt klart är att extremism är otäckt i alla former och jag ser denna roman som en kritik på hälsohets och sjukliga kroppsideal. Åsa Ericsdotter har bra driv i språket och sidorna vänder sig själv i denna roman, som bjuder på riktigt otäcka lässtunder.

Författare: Åsa Ericsdotter
Titel: Epidemin
Förlag: Albert Bonniers förlag

 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 september, 2016 i Böcker, Dystopi, Spänning

 

2 svar till “I en nära framtid, kanske…

 1. Joelinda

  16 september, 2016 at 10:43

  Känns inte helt orealistiskt… Kroppsidealen är svåra att leva upp till när man ska vara stark, frisk, smal och vacker för att duga.

   
  • Fru E

   19 september, 2016 at 21:46

   Nej, visst gör det inte? Extremism kan dyka upp lite varstans om man inte är uppmärksam.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s