RSS

Prisbelönt deckare

02 Okt

rydahl%20-%20eremiten%20-lores_433bcc3afa45d08cbd621e3b672069f5Nya deckarförfattare väcker alltid nyfikenhet, särskilt nordiska sådana! Thomas Rydahl heter författaren som vann det prestigefyllda priset för bästa nordiska deckare 2015, Glasnyckeln, för sin debutroman Eremiten. Idén till boken föddes när han var på semester på Fuerteventura med sin familj och det är också där handlingen utspelar sig. Bara det är ju lite ovanligt att förlägga en mordhistoria till en spansk turistort. Huvudpersonen Erhard lever som eremit och lever lite ur hand i mun. Alla pengar som eventuellt blir över skickar han hem till sin före detta fru, trots att de inte haft någon kontakt på länge. Man förstår att det är för att döva sitt samvete, men riktigt vad som var anledningen till uppbrottet och flykten från Danmark är höljt i dunkel. Så här beskrivs Erhard av Mónica, kvinnan vars son han skjutsar till skolan varje dag, av skäl han inte riktigt kan redogöra för:

”Du är en konstig människa. Jag vet inte om du är världens dummaste, snällaste, smartaste eller mest idiotiska, eller bara den som är mest i otakt med allt annat. Du är en ljuspunkt och en ljussläckare. Du är både och. Du är taxiförare och du är chef. (…) Du är lätt att tycka om, men omöjlig att älska.”

När en övergiven bil hittas på stranden med en kartong med en död liten pojke, vill polisen inte fortsätta att utreda fallet eftersom ingen verkar sakna det nyfödda barnet. Man hittar också tidningspapper på danska och det är så Erhard får vetskap om fallet. Rätt snart läggs dock utredningen ner, men Erhard kan inte släppa pojken öde och försöker febrilt att ta reda på pojkens identitet. Någonstans måste det finnas någon som saknar honom. Men hans envetna efterforskningar oroar. Någon eller några är inte alls intresserade att Erhard ska rota i fallet och är beredd att ta till de medel som behövs för att han inte ska komma sanningen på spåren.

Det är skickligt berättat, emellanåt en hel del våld, och jag gillar den hårdkokta tonen, men varför måste hårdkokt också innebära en otrolig sunkig beskrivning av de (få) kvinnor som förekommer i berättelsen?! Det provocerar mig faktiskt otroligt mycket och stör min läsning. Jag försöker bortse ifrån det, men ärligt talat gör det Erhard till en obehaglig gubbstrutt som jag inte kan bry mig mindre om hur det går för! Så tyvärr förtar det en stor del av läslusten, vilket är synd för det är en riktigt bra story som känns väldigt aktuell. Vågar man hoppas att Thomas Rydahl nyanserar sina kvinnoporträtt lite mer i sin nästa roman, så återkommer jag gärna till honom och Erhard. PS. Den är också lite för lång för sitt bästa.

Författare: Thomas Rydahl
Titel: Eremiten
Förlag: Bokfabriken

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 2 oktober, 2016 i Böcker, Debutant, Deckare, Rec.ex., Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s