RSS

Florence Stephens förlorade värld

31 Okt

florencestephens-inb-low

Paret Lena Ebervall och Per E Samuelsson är båda advokater och skriver böcker om verkliga händelser som har en juridisk kläm på något sätt. Jag har lyssnat på en som ljudbok i bilen tidigare, Ers Majestäts olycklige Kurt, som handlade om Haijby-affären på 1950-talet. Då slogs jag av hur välskriven den var och att författarna verkligen lyckades intressera mig för en händelse långt tillbaka som jag aldrig hört talas om tidigare. Deras senaste dokumentärroman heter Florence Stephens förlorade värld. En sannsaga om Huseby bruk. Jag hade faktiskt inte hört talas om Florence Stephens heller, men Huseby bruk ligger ju precis utanför Växjö, där jag bor. De har de mest fantastiska julmarknaderna och jag har varit på opera där flera gånger. Otroligt vacker miljö! Jag blir fascinerad av författarparets förmåga att gestalta karaktärerna och miljön. Det är så levande och detaljrikt att läsningen påminner om en filmupplevelse!

Florence Stephens blev nästan 100 år gammal. Hon föddes i Skatelöv församling, Kronobergs län den 5 oktober 1881 och dog den 2 april 1979. I folkmun var hon känd som ”Fröken på Huseby” eftersom hon aldrig gifte sig. Det skvallrades om att hon var oäkta dotter till Oscar II. Han var en notorisk kvinnokarl och just nio månader innan Florence föddes höll han, liksom alla år, en födelsedagsfest i januari och då var Florence mor, Elisabeth, en av gästerna. Säkert är i alla fall att de två hade en kärleksrelation. Florence Stephens växte upp på Huseby bruk som den äldsta av tre döttrar. Hon var en färgstark, parant kvinna. Ytterst konservativ levde hon länge kvar i ståndssamhället och vägrade envist att befatta sig med stavningsreformen från 1906. Familjehemligheten om hennes riktiga ursprung kom att prägla hela Florence Stephens liv och hon blev vad man sa ”kungasjuk”. Hennes stora beundran inför kungligheter gjorde ju också att hon litade blint på kungens brorson, Carl jr, även kallad Charlie eller Mulle. Han är högst delaktighet i bedrägeriet som innebär att Florence Stephens skulle förlora hela sin förmögenhet på 20 år. Dessutom förmåddes hon att förklara sig själv omyndigförklarad 1957 och hennes förmyndare Olof Malmqvist utsatte henne för en förödmjukande behandling. Florence Stephens fick oväntat stöd av författaren Vilhelm Moberg som engagerade sig i hennes fall, trots en schism inledningsvis mellan dem. Hans engagemang hade stor del i att hon återfick sin rättskapacitet 1975. Det är många turer i Florence Stephens liv och hon handlar ofta oövertänkt och nyckfullt, men det råder ingen tvivel om att hon blev grundligt lurad av dem hon litade på allra mest. Hennes livsöde är ett gott exempel på när verkligheten överträffar dikten… med råge!

En intressant detalj är att breven som hennes mor Elisabeth och kung Oscar 11 skrev till varandra finns bevarade. Florence Stephens har själv läst dem och dessa sägs avslöja om kungen var hennes riktige far eller inte. Florence själv hemligstämplade dem och bestämde att de inte skulle få öppnas förrän 30 år efter hennes död, vilket var 2009. Men då beslutade det nuvarande kungaparet att hemligstämplandet skulle förlängas fram till år 2035. Man kan ju verkligen undra om detta vore så viktigt, om det inte är så att Florence Stephens ändå var Oscar II:s dotter…

Författare: Lena Ebervall & Per E Samuelsson
Titel: Florence Stephens förlorade värld. En sannsaga om Huseby bruk
Förlag: Piratförlaget

 

4 svar till “Florence Stephens förlorade värld

 1. Vargnatts bokhylla

  31 oktober, 2016 at 17:59

  Den här är jag jättenyfiken på!

   
  • Fru E

   6 november, 2016 at 17:24

   Kul! Jag gillar såna här dokumentärromaner!

    
 2. Bam

  1 november, 2016 at 09:09

  Vilken bra recension, ska ta och beställa boken direkt. Den verkar spännande, jag har en grej för sanna historiska berättelser.

   
  • Fru E

   6 november, 2016 at 17:23

   Tack, roligt att jag kunde göra dig lässugen! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s