RSS

Hjälte eller skurk?

02 Maj

En tänkvärd roman, mer än en spännande thriller (som den marknadsförs som), tycker jag kanske men Före fallet är en svårsläppt bok!

Scott Burroughs erbjuds en plats på ett privatplan som ska flyga från Martha’s Vineyard till New York, av en av de förmögna sommargästerna på ön. Han dyker upp i absolut sista minuten innan planet lyfter, lagom stressad inför besöket med en gallerist i staden. Han är en konstnär som målar katastrofscener och en nykter alkoholist som äntligen börjar få lite struktur i tillvaron. På planet finns ytterligare tio andra personer, däribland två barn. Kort efter att planet lyft, inträffar katastrofen. Scott befinner sig plötsligt i vattnet med en skadad arm och bultande huvud. Runt om honom brer dimman och mörkret ut sig, men han bestämmer sig för att simma mot land, fast besluten att överleva. Plötsligt hör han ett barn som gråter. Det är den fyraårige sonen till den stenrike David Bateman, som omkom med resten av familjen i kraschen. Med pojken på ryggen simmar Scott Burroughs flera mil i det kalla vattnet innan de når stranden. Därmed förvandlas han också från en relativt okänd konstnär till hela USA:s hjälte, som alla vill ha fatt i.

Men hur kunde planet störta? Allt mekaniskt tyder på att det inte var något fel på planet eller utrustningen. Kan det ha varit en terrorattack? Eller ett försök att dölja de skumma affärerna som en av männen ombord sysslade med och skulle förhöras om av FBI nästkommande dag? Scott Burroughs får finna sig i att plötsligt stå i fokus för medierapporteringen kring den tragiska händelsen, en roll han inte riktigt känner sig bekväm i. Rykten och spekulationer omger Scott och den föräldralöse pojken. Vem är egentligen Scott Burroughs? Och hur kommer det sig att han är så fascinerad av katastrofer?

Det finns en hel del kritik mot media inbyggt i den här berättelsen: Hur jakten på säljande scoop får sanningen att bli ganska ointressant, hur fake news blir upptagna i nyhetsflödet och hur krass branschen i stort egentligen är. Dessutom väcks också tankar om pengars betydelse och i många fall förbannelse. Emellanåt är det lite hoppigt och svårt att hänga med i alla perspektiv. Kanske beroende på att särskilt de förmögna personerna är skildrade ganska likartat. Jag gav den 4 med ett litet minus efter på Goodreads, just på grund av att jag väntade mig mer spänning av en thriller. Annars är det en mycket läsvärd och skickligt komponerad roman.

Författaren Noah Hawley (född 1967) är också skaparen till tv-serierna Fargo och Bones. Före fallet är hans femte bok, men den första på svenska.

Författare: Noah Hawley
Titel: Före fallet
Förlag: Massolit

 
5 kommentarer

Publicerat av på 2 maj, 2017 i Böcker

 

5 svar till “Hjälte eller skurk?

 1. Bokstund

  2 maj, 2017 at 15:18

  Den låter spännande!

   
  • Fru E

   5 maj, 2017 at 11:40

   Haha, kul men som sagt, tycker egentligen inte att det är särskilt spännande om man tänker thriller-spännande!

    
   • Bokstund

    5 maj, 2017 at 13:18

    Nä, det förstås. Men själva handlingen låter spännande och intressant, kanske inte på ett bladvändarsätt men för att det verkar lite annorlunda 🙂

     
 2. Monika

  2 maj, 2017 at 18:59

  Ja, nu bestämde jag mig nog. Den här vill jag läsa.

   
  • Fru E

   5 maj, 2017 at 11:40

   Jag tänker också att du nog vill det. Tror du skulle gilla.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s