RSS

De 7 nycklarna

16 Sep

De 7 nycklarna

De sju nycklarna, som boken fått sitt namn av, är nycklarna till det som kallas rotzonen för internet. De är utspridda på sju individer runt om i världen. En av dessa nyckelbärare är faktiskt svensk och hon heter Ann-Marie Eklund Löwinder. Förutom de sju nycklarna finns också fem olika säkerhetslager som man måste igenom. Rotzonen signeras av de sju en gång i halvåret för att alla ska veta att internets adresser är korrekta för att säkerställa att ingen främmande kraft tar över internet.

I Åsa Schwarz’ thriller är inte Ann-Marie Eklind Löwinder säkerhetschef för Internetsstiftelsen, utan småbarnsmamman Rebecka. Just att hon har familj och barn att ta hänsyn till gör henne också sårbar. Efter att ha vaknat en natt av någon som väser ”The key!” och samtidigt riktar en pistol mot henne, inser hon att hon är i fara. Säpo försöker övertala Rebecka att lämna över nyckeln till dem, men hon vägrar. Hennes man och barn flyttas till en säker adress, samtidigt som Rebecka försöker få kontakt med de andra nyckelbärarna. De visar sig strax att flera av dem har hittats döda, medan andra tycks spårlöst försvunna.

Med sina extremt goda hackerkunskaper försöker Rebecka ta reda på vad det är som pågår. Vem är det som försöker skaffa sig kontroll över internet? Spåren leder åt olika håll: den kinesiska underrättelsetjänsten, högerextrema organisationer och amerikanska NSA. Oavsett vilken fienden är – konsekvenserna skulle bli förödande!

De 7 nycklarna är en skrämmande thriller som är skriven i ett rasande tempo. Jag läser lite med andan i halsen och alla spår förvillar även mig! Boken är på nästan exakt 300 sidor och Åsa Schwarz har gjort ett fantastiskt jobb som lyckats sätta en helt ovetande läsare in i hur skyddet runt internet fungerar, utan att belasta texten med alltför mycket fackspråk! Jag förstår också vilken mardröm det skulle innebära om dessa nycklar hamnade i fel händer. Konsekvenserna vore så allvarliga att det är helt omöjligt att föreställa sig hur det skulle gå för oss. Med alla IT-skandaler på sistone är De 7 nycklarna särskilt aktuell och tänkvärd. Den är så mycket mer än ”bara” underhållning! Jag tycker också att tankarna som författaren delar med sig av i slutordet är oerhört vettiga. Visst borde vi reflektera mer över den digitala säkerheten och vara källkritiska i allt vi läser, och kanske delar, på internet!

Författare: Åsa Schwarz
Titel: De 7 nycklarna
Förlag: Hoi förlag

 
3 kommentarer

Publicerat av på 16 september, 2017 i Böcker, Rec.ex., Spänning

 

3 svar till “De 7 nycklarna

 1. Monika

  17 september, 2017 at 09:30

  Visst var den bra 🙂 Jag kan inte låta bli att fundera på hur nyckelbärarna väljs ut, för det här scenariot kan ju vara helt oväntat.

   
  • Fru E

   19 september, 2017 at 12:55

   Väldigt bra! Åsa Schwarz höll ihop intrigen så bra, tycker jag! Jag tänkte också på hur sårbart det är och hur nyckelbärare egentligen skyddas. Hur kommer det sig att nyckelbärarnas identitet är offentlig?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s