RSS

JE SUS (eller hur ska man leva)

05 Apr

JE SUS (eller hur ska man leva)På Tidningen VI:s litteraturkryssning i april skulle norske Geir Gulliksen ha varit en av författarna, men han fick tyvärr lämna återbud. Men det är en stor anledning till att jag läste hans båda böcker som översatts till svenska. JE SUS (eller hur ska man leva) är den ena, Berättelse om ett äktenskap den andra. Båda böckerna engagerade mig, men särskilt tyckte jag om kortromanen JE SUS (eller hur ska man leva).

Geir Gulliksen tar avstamp i Markusevangeliet när han söker efter svar i kärlekens mysterium. En känd devis är att kärleken växer när man delar den. Ju mer kärlek du ger till andra, desto mer kärlek får du själv tillbaka. Ändå tycks det vara så svårt i praktiken. Han väljer att läsa denna del av Bibeln som en roman, men den Jesus han skildrar är ett bortskämt, förvuxet barn. Geir Gulliksens Jesus tycks bli orimligt arg på ett fikonträd som inte ger frukt. Överhuvudtaget upplevs han som en väldigt lättkränkt person. Han har också brutit med sin familj, eftersom de inte blir imponerade av honom, inte tycks se hans storhet. I stället omger han sig med lärjungar som dyrkar honom. Inte precis den Jesusbild vi är vana att se! Språket är korthugget och direkt.

Det är ett intressant tankeexperiment ändå. Geir Gulliksen skildrar ju Jesus som en verklig person, av kött och blod, med mänskliga brister. Det är ganska sympatisk bara det. Jag kan inte påstå att jag känner till Bibelns Markusevangelium särskilt väl, men religion har alltid intresserat mig. Jag tycker att det är uppfriskande att få ta del av en annan bild av Jesus som kanske också kan vara sann? Däremot är jag alldeles för cynisk för att tro på genomgoda människor. Kanske stör jag mig också lite grann på författaren själv också. Varför väljer Geir Gulliksen just ska leva och inte bör leva? Ska är så definitivt. Som om han – eller är det Jesus? – sitter inne med sanningen. Sånt värjer jag mig mot. Därför vet jag inte om jag blir så mycket klokare över hur man ska leva, efter läsningen, men det går bra ändå.

Författare: Geir Gulliksen
Titel: JE SUS (eller hur man ska leva)
Förlag: Aglaktuq

 
3 kommentarer

Publicerat av på 5 april, 2018 i Böcker, Historisk roman, Kärlek, Rec.ex.

 

3 svar till “JE SUS (eller hur ska man leva)

 1. Joelinda

  5 april, 2018 at 17:11

  Intressant! Har inte hört talas om denna tidigare, men din recension lockar.

   
 2. Anette

  16 april, 2018 at 16:00

  Halloj! Boken har ju faktiskt undertiteln: eller hur ska man leva (inte :eller hur man ska leva). Det blir lite skillnad på det viset, inte riktigt lika kategoriskt.
  Boken låter absolut intressant! För några år sedan skrev Lena Andersson en (kritisk) bok om Jesus i Lukasevangeliet.
  Förrförra ärkebiskopen Hammar har sagt att Johannesevangeliet är det viktigaste för honom, tror t o m att han sa att utan det hade han nog aldrig blivit präst. Då kan man tänka på att just det evangeliet är det som tidsmässigt är längst från Jesus liv. Skrevs ca 70 år efter hans död. Jesusbilderna ser himla olika ut minst sagt. Ha det bra!

   
  • Fru E

   17 april, 2018 at 16:28

   Hej och stort tack för ditt insiktsfulla inlägg! Och för att du påpekade att jag vänt på titeln (har ändrat det nu)! Att jag inte såg det? Det blir ju en helt annan betydelse, som du skriver!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s