RSS

Inte den bästa, men fortfarande bra, säger jag!

06 Maj

Se henne försvinnaEn av de bästa krimserierna jag läser just nu, är Eva Dolans böcker om kommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira. Nyligen kom den fjärde i serien, Se henne försvinna. Jag tycker nog att den inte hör till dem bättre, men då är den fortfarande bra. Jag har läst att flera kritiker går tvärt emot mig och håller denna för att vara hennes bästa. Nej, nej, nej! Men så har jag väldigt höga förväntningar när Eva Dolan kommer med en ny deckare. Föregående bok, som heter Efter din död är nog min favorit hittills. Jag gillar att hon sätter fingret på en aktuell samhällsfråga i varje bok. I Se henne försvinna riktas fokus på transpersoner och hur de ofta får utstå både hot och våld på grund av sin läggning. Dessutom är de alltid välskrivna – inga lösa trådar eller nödlösningar. Allt är noga uttänkt ända till slutet.

Corinne Sawyer hittas död vid floden vid ett populärt motionsspår för löpare. För sexton veckor sen gjorde hon den sista operationen och lämnade därmed sitt liv som Colin Sawyer, frånskild tvåbarnsfar. Efterforskningar i polisregistret avslöjar att flera transkvinnor har attackerats i området. Dessutom visar kartläggningen av Corinnes liv att hon inte enbart var omtyckt. Tvärtom hade hon retat upp flera personer i sin närhet och var inte sällan provocerande mot sin omgivning. Sin son hade hon ett mycket komplicerat förhållande till och hennes ex-fru har numera ett förhållande med Corinnes barndomsbästis. När Zigic och Ferreira försöker hitta kopplingar till tidigare attacker mot transpersoner, är det inte många som vill träda fram och berätta. Samtidigt är det massmediala intresset enormt och allas blickar tycks riktade mot utredningen.

Riktigt spännande blir det aldrig riktigt, som en deckare. Däremot är familjen Sawyer väldigt komplex och intressant. Deras motstridiga utsagor om sin före detta make, far och bäste vän är förvillande. Är det någon bild som är mer sann än den andra? Vem var denne Colin/Corinne egentligen? Måste man sympatisera med ett mordoffer? Så här får Eva Dolan mig att fundera och det är väl gott nog?

Författare: Eva Dolan
Titel: Se henne försvinna
Förlag: Modernista

 
2 kommentarer

Publicerat av på 6 maj, 2018 i Böcker, Deckare, Rec.ex.

 

2 svar till “Inte den bästa, men fortfarande bra, säger jag!

 1. Monika

  7 maj, 2018 at 06:34

  Eva Dolan är så mycket favorit för mig att jag ligger i fas med den här serien 🙂

   
  • Fru E

   12 maj, 2018 at 10:09

   Ja, väldigt bra! Det är bäst att ligga i fas, annars blir böckerna lätt liggandes, tycker jag. Jag har några såna själv…

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s