RSS

En mycket lovande inledning på en trilogi

12 Maj

David Harwood är änkling och lever med sin nioårigen son. De har nyligen återvänt till Davids barndomshem och flyttat in hos hans föräldrar i väntan på ett eget boende. Men det tycks dröja, för han fick sparken från arbetet som journalist på lokaltidningen när denna lades ner, i stort sett i samma stund som han fick jobbet. En dag åker han hem till sin kusin Marla för att lämna över lite mat som hans mamma lagat åt henne. Marla är psykiskt instabil efter att ha förlorat en dotter vid förlossningen och har tidigare försökt ta ett annat barn från sjukhuset. När David kommer till henne så öppnar hon dörren med ett litet barn i famnen. Hon säger att en ängel lämnat barnet vid dörren och att hon är hans mamma nu. Ungefär samtidigt hittar kriminalinspektör Barry Duckworth 23 döda ekorrar uppspikade på ett staket och senare samma dag åker han till ett larm i ett bostadshus. En kvinna har hittats död i sitt hem av sin make. Barnflickan och deras lille son är spårlöst försvunna. Även andra mystiska saker händer i Promise Falls. Ett gammal pariserhjul på ett nerlagt nöjesfält börjar plötsligt snurra en kväll. Dessutom sitter tre skyltdockor i korg nummer 23 med ett meddelande: Skyll er själva. Och på universitetsområdet tycks de äntligen ha fått fast mannen som överfallit flera kvinnor på campus den senaste tiden. Han bär en luvtröja med siffran 23 på ryggen men hinner säga att det bara är en uppvisning, ett gig, innan han blir skjuten och avlider.

Jag känner väl igen författarnamnet Linwood Barclay och en sökning på min blogg visade att jag åtminstone har läst en bok av honom tidigare, Fear the Worst, som jag tydligen läste under en semester i Italien för åtta år sen. Där ser man! Inte så imponerad då, tydligen, men annat var det med Barclays senaste alster på svenska, Sveket. Den här boken var mumma för en thrillerälskare som jag! Och dessutom första i en trilogi som alla kretsar kring det lilla samhället Promise Falls. Att läsa Sveket var som att fastna i en riktigt bra tv-serie. Jag gillade verkligen karaktärerna och tyckte att författaren lyckades gjuta liv i dem och få dem att kännas levande och äkta. Det gjorde ingenting alls att jag lyckades vara snabbare att lista ut hur det låg till med den mördade kvinnan och barnet innan polisen i boken gjorde det, boken var mycket underhållande i alla fall. Jag gillar att få historien berättad ur olika perspektiv och att jag inte riktigt vet vem jag ska lita på. Det är mörkt och lite klaustrofobiskt. Alla tycks involverade på ett eller annat sätt. Vem är god och vem är ond egentligen? Inte alla mina frågor får svar, vilket är både lite frustrerande, samtidigt som jag blir väldigt nyfiken. Jag ser mycket fram emot den andra delen som kommer nästa vår! Det blir en lång väntan…

Författare: Linwood Barclay
Titel: Sveket
Förlag: Louise Bäckelin förlag

 

 
3 kommentarer

Publicerat av på 12 maj, 2018 i Böcker, Rec.ex., Spänning

 

3 svar till “En mycket lovande inledning på en trilogi

 1. Anneli's tankar om lite av varje

  13 maj, 2018 at 16:21

  Har precis lånat den på biblioteket så den väntar på att bli läst. Har läst alla Linwood Barclays böcker och fullkomligt slukar dom när dom kommer. Sen blir det en lång väntan till nästa bok….

   
  • Fru E

   13 maj, 2018 at 19:07

   Ja, det värsta är väntan! Jag är rädd att jag kommer att hinna glömma mycket innan del 2 kommer..

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s