RSS

Aktuell samtidsthriller med driv

14 Maj

I höstas var jag på Bokens dag i min stad och lyssnade då på bland annat Pascal Engman som debuterat med samtidsthrillern Patrioterna. Nu har den kommit i pocket och jag har läst! Låt mig börja med att fastslå att det här är en riktigt rafflande berättelse och en given present till den (man) som inte så gärna läser vanligtvis, men som vill ha en semesterbok på stranden. Jag tror att den här boken skulle kunna få den mest ovillige att fastna och planerar själv att lämna över den till någon i min närhet…

Ruggigt aktuell känns den också, på ett obehagligt vis. Jag vill inte tro att det skulle kunna bli ett verkligt scenario, men sanningen att säga så känns det inte långt borta alls. Carl Cederhielm heter mannen som tröttnat på att samhället ser ut som det gör med skäggbarn som begår övergrepp och släpps fria, knivslagsmål på flyktingförläggningar och det allra värsta av allt, en illegal invandrare som begår ett terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm. De värsta skurkarna som förrått det svenska samhället är journalisterna som inte har skildrat verkligheten som den ser ut, utan vaggat in allmänheten i en tro på solidritet och empati som ska lösa alla problem. Därför har han tillsammans med sina två medhjälpare gjort en dödslista med tio namn på journalister som skadat Sverige allvarligast. Skräcken sprider sig på nyhetsredaktionerna bland reportrarna. Hot på mejl och sociala medier har blivit en vanesak men nu ser man sig över axeln hela tiden. I Chile finns en man som begått ett rån. Det är fem år kvar på brottets preskriptionstid, men redan nu funderar han mycket på att ta med sig sin gravida flickvän och lämna landet. Som livvakt till en rysk ”affärsman” går man aldrig säker och August vill ha lugn och ro. I Stockholm kör Ibrahim Chamsai taxi, ovetandes om att han om fyra veckor ska spränga sin taxibil och döda 32 personer i det värsta terrordådet i svensk historia. Han vill bara ha ett tryggt liv för sin hustru, sig själv och sin dotter som studerar till affärsjurist och bli en del av det samhälle han känner en sån stor tacksamhet för. Dessa tre berättelser mynnar ut till en enda när Carl, August och Ibrahims vägar korsas.

Det är rappt skrivet med ett härligt driv och kapitlen är ganska korta och jag tänker ”bara ett till, bara ett till” och har snart läst ut. Det är en otäck verklighet som skildras och planen för att skapa kaos i Sverige är djävulusisk, men väldigt effektiv. Det dör väldigt många i den här boken och jag önskar att fler av de goda kunde ha mött ett annat öde, men det är nog min enda invändning. Pascal Engman har tänkt ut en djärv plan för att förföra sina läsare och han lyckas med bravur i sin debut. Jag läser gärna fler böcker av honom framöver!

Författare: Pascal Engman
Titel: Patrioterna
Förlag: Piratförlaget

 
4 kommentarer

Publicerat av på 14 maj, 2018 i Böcker, Debutant, Rec.ex., Spänning

 

4 svar till “Aktuell samtidsthriller med driv

 1. annettejuhlin

  15 maj, 2018 at 11:30

  Jag fick nyligen hem den här som pocket och måste läsa så snart som möjligt!

   
  • Fru E

   20 maj, 2018 at 12:02

   Perfekt sommarläsning! Sidorna vänder sig själva!

    
 2. Lena

  16 maj, 2018 at 13:03

  Hoppas hinna läsa Patrioterna snart.

   
  • Fru E

   20 maj, 2018 at 12:02

   Låt den gå före i läskön! 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s