RSS

En träffsäker satir som gnager

20 Maj

Nej och åter nej

Ingrid och Jan är ett medelålderspar som varit gifta i 25 år snart. De har två nästan-vuxna söner som fortfarande bor hemma och beter sig som hotellgäster, nöjda med att slippa ansvar. Vardagen har mist sin forna glans, tycker Ingrid. Hennes jobb som lärare känns inte heller lika meningsfullt längre. Relationen till Jan präglas av repetitioner och rutiner, tycker Ingrid, medan Jan tycker att de har haft tur som fortfarande har hållit ihop allteftersom vännerna skilt sig. För Jan går också karriären strålande. Han har nyligen blivit befordrad till avdelningsdirektör och känner sig mer vital än någonsin. På arbetet har han spanat in en yngre kollega, Hanne, som är en av de coola på avdelningen. Efter en blöt personalfest hamnar de i säng med varandra och uppfylld av detta får Jan en märklig känsla att han vill berätta om sin hisnande upplevelse för Ingrid, men han besinnar sig i sista stund. Och så fortsätter han sin otrohetsaffär i hemlighet i drygt ett år, tills en dag då han inte kan hålla inne med det längre. Men han är noggrann med att poängtera att han inte tänker lämna Ingrid. Allt han begär är lite tid så att han kan reda ut vad det här är och se hur det är att leva med Hanne i en vardag (!). Hanne är 34 år gammal och har varit den andra kvinnan alltför länge nu. Hon drömmer om tvåsamhet och barn. Det där trygga invanda mönstret som ett stabilt förhållande erbjuder.

Ingrids, Jans och Hannes berättelser flätas samman i Nina Lykkes roman Nej och åter nej. I flera recensioner har den benämnts som ”rolig”, men jag tycker att den är mest deprimerande. Texten är ganska kylig och distanserad, när den skulle behövt en skopa värme för att beröra mig mer. Mest känner jag en frustration över Jan som är så egoistisk! Han är en tvättäkta manschauvinist som inte tar hänsyn till andras känslor alls, varken Ingrids eller Hannes. Han utgår enbart ifrån sina egna behov. Jag håller ju på Ingrid förstås och beundrar henne för att hon vägrar bli ett offer. Hon gör det enda rätta som väljer att finna ett annat liv, även om det också innebär att hon tar avstånd till allt och alla, även hennes söner. Det finns däremot flera träffsäkra vardagsbetraktelser, som till exempel konstaterandet sönerna slutade prata vid köksbordet vid 14-års ålder:

”Från en dag till en annan övergick de från att kvittra som småfåglar till att dumt stirra ner i var sin tallrik, och när föräldrarna försökte få med dem i pratet runt middagsbordet hördes bara några grymtningar från dem. Ingrid och Jan försökte sinsemellan hålla liv i samtalen, men i närvaro av de tigande, tuggande ansiktena var det svårt (…).”

Jag tror att många med tonårssöner kan känna igen sig där… Sammanfattningsvis blir boken ett kanske för mig. Jag är inte riktigt övertygad.

Nina Lykke (1965) är en norsk författare, bosatt i Oslo. Nej och åter nej är hennes första roman på svenska. Den är en av de nominerade titlarna till Årets bok 2018.

Författare: Nina Lykke
Titel: Nej och åter nej
Förlag: Wahlström & Widstrand 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 20 maj, 2018 i Böcker, Rec.ex.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s