RSS

På tips från låntagare!

21 Maj

För några veckor sen kom en låntagare in till filialbiblioteket där jag jobbar en gång/vecka och lämnade tillbaka en bok som hon var helt lyrisk över! Hon hade lånat den på ren chans och frågat mig om jag kände till den. Det gjorde jag inte, mer än att jag sett den på hyllan. Boken heter Kvinna i Jerusalem och författaren Abraham B. Yehoshua. Jag blev förstås väldigt nyfiken och när jag tipsade låntagaren om att låna en bok som jag älskat som också har några år på nacken, Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones, så kom vi överens om att vi skulle läsa varandras rekommenderade böcker (jag älskar mitt jobb!). Nu har jag således avslutat Kvinnan i Jerusalem på altanen i morgonsolen och är också ganska lyrisk, faktiskt!

Boken gavs ut på svenska 2008. En kvinna i 40-årsåldern dödas vid ett terrorattentat på en marknad i Jerusalem. Hennes öde skulle ha farit obemärkt förbi om det inte vore för en nitisk journalist som snappar upp kvinnans dödsfall och skriver en artikel under rubriken ”Den chockerande omänskligheten bakom vårt dagliga bröd” där han anklagar kvinnans arbetsgivare, ett stort bageri i staden, för att inte måna om sina anställda. Kvinnan har legat oidentifierad på bårhuset i flera dagar och hennes enda personloga tillhörighet var en löneavi från sin arbetsplats. Bageriets ägare blir upprörd och vill genast skapa good will. Därför ger han i uppdrag åt sin HR-chef att utreda kvinnans liv och se till att hennes närmaste släktingar kompenseras ekonomisk för sin förlust. HR-chefen är nyskild och bor hemma hos sin mamma. Han är inte alls entusiastisk inför sin nya uppgift, men plikttrogen som han är accepterar han den ändå. Kvinnan visar sig heta Yulia och arbetade som nattstäderska på bageriet. Ju mer HR-chefen får veta om denna kvinna, desto mer uppslukad blir han av henne. I sin jakt att ställa saker och ting till rätta, blir han alltmer desperat och till sist är han så helt upptagen av detta att han inte ser det absurda.

Jag gillar hur denna roman är skriven. Alla personer, förutom Yulia som ju kan ses som bokens absoluta huvudperson, är inte namngivna annat än med titel eller funktion. Invävt i berättelsen finns också kursiverade röster från omgivningen som skildrar händelserna utifrån sett, till exempel Yulias grannar i hyreshuset. Det är väldigt snyggt gjort!

Så vem är då denne okände författare? På bokens omslag läser jag att Abraham B Yehoshua är född 1936 i Jerusalem och är en av Israels främsta författare. Han är också professor i litteratur och har tidigare gett ut flera böcker på svenska, som till exempel Älskaren och Den befriade bruden. Dessutom brukar han tydligen finnas med i nobelprisdiskussionerna. Jag konstaterar att han är ännu en israelisk författare som jag läst och tyckt om!

Författare: Abraham B. Yehoshua
Titel: Kvinnan i Jerusalem
Förlag: Brombergs

 
1 kommentar

Publicerat av på 21 maj, 2018 i Böcker, Mellanöstern

 

Ett svar till “På tips från låntagare!

  1. Hanneles bokparadis

    21 maj, 2018 at 12:24

    tack för tips!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s