RSS

En finstämd roman att njuta långsamt

23 Sep

SyskonenTessa Hadleys Syskonen blurbas fint på omslaget av storheter som Chimamanda Ngozi Adichie och Hilary Mantel, vilket förstås skapar förväntningar. Samtidigt väcker det ett litet uns av misstänksamhet hos mig. En författare som Tessa Hadley, professor i kreativt skrivande och kritikerrosad i hemlandet Storbritannien ska väl inte behöva den extra skjutsen? Men det är klart, här i Sverige är hon mera okänd och Syskonen är faktiskt den första som översatts till svenska.

Mitt samlade intryck är lite blandat. Dels hade jag trott att det skulle vara en mer händelsedriven roman. När jag läste om boken och att den skulle handla om fyra syskon som återvänder till sitt barndomshem för att bestämma vad de ska göra med huset: behålla eller sälja, tänkte jag mig en mer högljudd berättelse än denna. Jag insåg ganska snart att det här är en berättelse där läsningen måste få ta tid, då kommer romanen till sin fulla rätt. Tempot är långsamt och på ett yttre plan händer det inte så mycket, Vi får följa dagarna utifrån varje syskon, dess bonusbarn, respektive och barn. De olika perspektiven berikar läsupplevelsen och jag tänker på hur olika människor tolkar och upplever situationer. När semestern är till ända har mycket förändrat dem på ett djupare plan och kanske är det också då de verkligen kan se varandra. Det är en svår bok att återge så här i ett blogginlägg. För mig var den allra bäst när jag avslutat den. Det låter kanske lite konstigt. Jag menar inte att jag inte njöt av läsningen under tiden, men att helheten definitivt var större än delarna i denna roman. Det finns vissa passager som säger så mycket, som när Harriet, den äldsta systern, kommer hem från sin sedvanliga vandring och ska möta Pilar, brodern Rolands fru, för första gången. Känslan av utanförskap när hon upptäcker att hon är den som alla väntar på, eller i alla fall känns det så och hur jobbigt det kan kännas att införliva en ny person i gemenskapen. En gemenskap av sinsemellan väldigt olika individer som en familj kan vara.

Det blir en stor utmaning att försöka göra Syskonen rättvisa när jag ska ha bokprat med Afternoon Tea på jobbet om en dryg vecka, men jag ska göra mitt yttersta. Jag tror att det är en roman som kan intressera väldigt många om de bara lyckas vila i det långsamma berättartempot.

Författare: Tessa Hadley
Titel: Syskonen
Förlag: Wahlström & Widstrand

 
5 kommentarer

Publicerat av på 23 september, 2018 i Böcker, Släkthistoria

 

5 svar till “En finstämd roman att njuta långsamt

 1. Bam

  23 september, 2018 at 13:14

  Vilken fantastisk recension, först och främst.

  Jag är en sådsn person som kan ha svårt för berättelser i en mer lugn takt. Det krävs att utförandet är top notch, annars tröttnar jag.

   
  • Fru E

   23 september, 2018 at 14:56

   Nämen oj, tack för de fina orden! Jag också, hade önskat att språket var ännu mer distinkt för att vara riktigt såld. Ändå är det en väldigt fin roman, tycker att du ska ge den en chans, om du får möjlighet.

    
 2. annettejuhlin

  26 september, 2018 at 13:31

  Jag tycker väldigt mycket om den typen av böcker med långsamt tempo som ofta rymmer så mycket mellan raderna. Den här boken måste jag läsa. Jag tänkte på det du skrev om att tycka mest om boken efteråt. Ungefär så var det för mig när jag läste Hustrun av Meg Wolitzer. När jag läste den tyckte jag att den var ganska bra, men jag kunde inte sluta tänka på den och efterhand insåg jag att den egentligen sade så mycket mer än jag förstått, och då blev den plötsligt fantastiskt bra. Jag skrev en halv avhandling om den när jag skulle berätta om den i bloggen 😉

   
 3. Eva

  3 november, 2018 at 16:35

  Topp att jag gick in och läste här i dag. Laddade ner både Syskonen och Hustrun. Har tänkt på dem båda – gillar den här typen av böcker – men hade glömt bort dem.

   
  • Fru E

   14 november, 2018 at 15:19

   Kul att du hittade hit, trots bristen på nya blogginlägg… Jag läser väl för mycket! 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s