RSS

Tre års lång väntan är över

26 Nov

En högre rättvisaDet har gått tre år sen sist. En högre rättvisa är Michael Hjorts och Hans Rosenfeldts sjätte deckare om Riksmordskommissionen. Hett efterlängtad bok!

När Uppsala drabbas av vad man förmodar vara en serievåldtäktsman, samlas Riksmordskommissionen på nytt. Tillsammans med lokalpolisen arbetar de frenetiskt med att få fast mannen som drogar sina offer innan han trär en säck över huvudet på dem och våldtar dem. Sebastian kopplas in som expert till allas stora besvikelse. Torkel, Ursula, Vanja och Billy har alla sina personliga skäl till att hålla Sebastian borta från sina liv. Snart visar det sig att offren inte alls är slumpvis utvalda. Förklaringen till att just de drabbats finns att söka i det förflutna. Men ingen av kvinnorna tycks villiga att säga sanningen om händelsen som ledde fram till de brutala överfallen flera år senare.

Det är ett extra plus att få följa samma personer i flera böcker. En högre rättvisa tar vid precis där föregående bok (De underkända) slutade. I den här boken tycker jag kanske att gruppmedlemmarnas egna bekymmer tar fokus på brottet som ska lösas. Billys gamla synder kommer upp till ytan när Jennifers dykarutrustning hittas slängd vid ingången till ett ökänt grottsystem i Frankrike och Billy blir kontaktad av Jennifers far som upptäckt något märkligt. Sebastian och Vanja har ingen kontakt efter att Sebastian svek återigen genom att hoppa i säng med Vanjas mamma, som Vanja brutit kontakten med helt. Ursula och Torkel är inte längre sängkamrater och Torkel har flyttat ihop med en ny kvinna.

Jag tycker att det är mer intressant att läsa om konflikterna inom Riksmord än att fundera över vem som är den skyldige till överfallen. Även om jag också kan tycka att det blir lite väl mycket intriger fram och tillbaka mellan dem för att det ska bli helt trovärdigt… Det är en spännande intrig, men den håller inte riktigt. Dessutom tycker jag att det finns en del frågetecken också som aldrig riktigt reds ut. Helt rimligt blir det inte heller mot slutet, även om det är kittlande på ett obehagligt sätt. Jag väntar spänt på fortsättningen och kan bara hoppas att jag slipper vänta i tre år till.

Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Titel: En högre rättvisa
Förlag: Norstedts

 

 

 

 
5 kommentarer

Publicerat av på 26 november, 2018 i Böcker, Deckare, Spänning

 

5 svar till “Tre års lång väntan är över

 1. Anneli's tankar om lite av varje

  27 november, 2018 at 14:02

  Har önskat den boken i julklapp. Kommer att sluka den direkt. Har väntat länge nog på fortsättning till en spännande och läsvärd serie. 📚

   
  • Fru E

   27 november, 2018 at 16:10

   Jo, men så är det ju. Den här serien är ju måste-läsning, tycker jag också! Sen att det här var en ”mellanbra” bok spelar ju ingen roll, jag vill ju också fortsätta läsa serien. Hoppas att tomten är snäll mot dig! 😉

    
 2. Monika

  27 november, 2018 at 19:44

  Jag läste ju precis första delen så det dröjer ett tag innan jag kommer till denna, gissar jag. Men jag lär komma dit 🙂

   
 3. Lotta Lundh

  8 december, 2018 at 15:48

  Läs gärna min debut Kvinnornas Hus också! Den kom ut i oktober på Tallbergs Förlag, och är en deckare om mäns våld mot kvinnor.
  lottalundh@hotmail.com

   
  • Fru E

   11 december, 2018 at 17:58

   Spännande! Tack för tips! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s