RSS

Ett bättre jag

17 Feb

Ett bättre jag

Marianne Power är en frilansjournalist och bor i London. Hon befinner sig mitt i livet. En söndagsmorgon vaknar hon med tung ågren över Livet. Baksmällan får huvudet att dunka och banksaldot blinkar med röda siffror. Och så är hon ofrivilligt singel. Sen tidigare har hon en förkärlek för självhjälpsböcker. Hennes bokhyllor dignar av hundöronmärkta böcker som alla utlovar de bästa resultat, men trots dem har hon ännu inte lyckats bli den balanserade och omtyckta person hon så gärna vill vara. Nu tror hon sig veta varför de aldrig har funkat. Hon har helt enkelt inte ansträngt sig tillräckligt för att följa råden till punkt och pricka. Därför bestämmer hon sig för att välja ut 12 st. och testa en varje månad och göra precis som författaren föreslår. Då måste hon väl ändå bli lycklig, eller hur? Med hull och hår går hon in för sin nya livsstil och första boken handlar om att utmana sina rädslor. Först en lista på saker hon egentligen inte vågar: vara modell för en krokiklass, göra ett ståupp-nummer på en krog, hoppa fallskärm, laga tänderna… Galet förstås! Men väldigt underhållande!

Marinna Power har en lätt ironisk ton och några av självhjälpsböcker sågas totalt. Dessutom har hon sin omsorgsfulla mamma i bakgrunden, som yttrar vassa repliker som får mig att fnissa högt. Trots Marianne Powers komiska beskrivningar är det här inte enbart en lättsam bok. I bakgrunden lurar depressionen och självhatet. Och visst är det så, att jakten på lycka till slut överskuggar det faktum att Marianne Power trots allt kanske har det ganska bra i livet? För vem är egentligen perfekt, när det kommer till kritan? Vägen till denna livsavgörande (?) insikt är både rolig och lite sorglig läsning och den kanske viktigaste lektionen står en taxichaufför för.

Jag gillade verkligen Ett bättre jag och tycker den slår ”huvudet på spiken” både vad gäller vår tids lätt narcissistiska tid och alla självhjälpsböckers utlovade ”quick fix”. Om det vore så enkelt att bli lycklig, vore vi inte så olyckliga! Dessutom, förnöjsamhet är inte så dumt ibland.

Författare: Marianne Power
Titel: Ett bättre jag. Hur självhjälp inte förändrade mitt liv
Förlag: Polaris
Översättning: Elisabeth Fredholm

 

 

7 svar till “Ett bättre jag

 1. Joelinda

  19 februari, 2019 at 12:11

  Låter som en bra och tänkvärd bok!

   
  • Fru E

   24 februari, 2019 at 20:38

   Ja, och rolig! 🙂 Så om du funderar på en självhjälpsbok, välj den här istället!

    
 2. Elisabet Fredholm

  19 februari, 2019 at 22:06

  Hej! Vad roligt att du gillade boken! Det är jättebra om du även berättar vem som har översatt den: Elisabet Fredholm (jag).

   
  • Fru E

   24 februari, 2019 at 20:37

   Hej Elisabeth! Du gjorde verkligen ett fint jobb med översättningen! Jag skriver aldrig ut översättare. Jag har funderat på det, men tänker att det är många personer inblandade i en bokproduktion. Skriver jag ut översättare, borde jag kanske också skriva ut vem som gjort omslaget? Så har jag resonerat, men jag kanske måste tänka om. Jag tycker absolut att ni översättare är värda all uppmärksamhet för ert arbete!

    
   • Elisabet

    4 mars, 2019 at 17:28

    Hej igen! Vad roligt att du gillade min översättning!

    Jag kan förstå ditt resonemang om att det är fler inblandade som gör ett viktigt jobb med boken och som kanske borde nämnas, men det är ändå översättarna som gör det viktigaste jobbet. Översättningen har ju avgörande betydelse för läsupplevelsen, medan ett snyggt omslag inte spelar någon roll för den. Översättarnamnet anges också alltid i bibliotekskatalogen Libris och hos till exempel Adlibris och Bokus.

    Förresten, du kanske kunde ange både översättaren och omslagsmakaren? 🙂

     
   • Fru E

    6 mars, 2019 at 12:56

    Trägen vinner! 😉 Jag köper helt dina argument, men nöjer mig med översättaren så länge… Kanske någon ”omslagsmakare” hör av sig och tycker annorlunda framöver? 😉 Hur som, tack för ditt engagemang! Ha det fint!

     
 3. Lie

  17 oktober, 2019 at 09:20

  Hej igen, så här långt efteråt! Jag glömde ju svara, så slarvigt av mig. Det glädjer mig mycket att du köper mina argument och vill ange översättarna. Önskar dig en fin höstdag 🙂

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s