RSS

Cold Case: Försvunnen

25 Feb

Cold Case: FörsvunnenÖppningsscenen är ruggigt otäck och en av de bättre jag läst på länge!

Orkanen Rut dundrar in över Skåne. En kvinna har kommit hem sent från en tjänsteresa och hennes man är bortrest. Deras barn sover över hos farföräldrarna. Trädgrenar slår mot fönsterrutorna och det knäpper överallt i huset när vindbyarna far fram. Plötsligt försvinner strömmen, men kvinnan intalar sig att det bästa är att krypa ner under täcket. Imorgon kommer allt att vara som vanligt igen. Men ingenting som förr igen. Morgonen därpå hittas kvinnan död – mördad – i en av badhytterna en bit från hennes hus i Höllviken. En kväll några dygn senare blir en kvinna våldtagen av en okänd gärningsman i sitt hem, men han begår ett misstag. Colaburken som han lämnar kvar på diskbänken bär spår av gärningsmannens DNA.

Tess Hjalmarsson är kriminalinspektör i Malmö och chef över Cold Case-gruppen. Hon har gett sig katten på att lösa ett gammalt fall med en 19-årig tjej som försvann från en utekväll i Simrishamn. Utredningen som gjorde då, i samband med försvinnandet, präglas av slarv och det finns uppenbara brister. Dessvärre tvingas Tess lägga utredningen åt sidan och istället fokusera på att försöka få fast våldtäktsmannen som härjar och som förmodas stämma in på en person som härjade i Köpenhamn några år tidigare.

Till sin förvåning märker Tess att utredningarna har vissa gemensamma beröringspunkter. Kan fallet med den försvunna 19-åringen rentav vara våldtäktsmannens första offer eller finns sanningen om försvinnandet att finna någon helt annanstans? Tillsammans har hon sin parhäst, den frispråkiga Marie Erling, vid sin sida. Privat är det lite rörigt i Tess’ liv. Hon lever ihop med en svartsjuk kvinna hon egentligen inte är kär i och en kväll ställs allting till sin spets och Tess´ tvingas till ett viktigt vägval.

Cold Case: Försvunnen är insprierad av ett verkligt försvinnande. Den då 22-åriga Helena försvann spårlöst på vägen hem från en utekväll i Mariestad. Fallet har inspirerat Tina Frennstedt, som har ett förflutet som kriminalreporter. Detta är den första delen i en planerad serie. Jag blir nyfiken på att läsa mer och fascineras av true crime. Kanske blir kopplingen till det verkliga fallet lite lös här, men Tess Hjalmarsson är en intressant karaktär som gör mig nyfiken.

Författare: Tina Frennstedt
Titel: Cold Case: Försvunnen
Förlag: Bokförlaget Forum

 

 

 

 

 

 

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 februari, 2019 i Böcker, Deckare, Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s