RSS

För oss som älskar litteratur

06 Mar

Juliette – kvinnan som läste på metron”Han pratade om böcker som om de vore levande varelser – gamla vänner, ibland farliga fiender, vissa framstod som provocerade tonåringar, medan andra var gamla damer som broderade framför brasan. I biblioteken fanns, enligt honom, griniga vetenskapsmän, förälskade par, ursinniga furier, potentiella mördare, magra pojkar av papper hand i hand med sköra flickor, vars skönhet upplöstes allt eftersom orden för den ändrades. Vissa böcker var vilda hästar, aldrig inridna, som drog med en i rasande galopp där det bara var att andlöst klamra sig fast i manen så gott det gick. Andra var båtar som fridfullt seglade fram över en sjö i fullmånens sken. Ytterligare andra var fängelser.”

Juliette tar varje morgon metron till sin arbetsplats i Paris. Hon arbetar som fastighetsmäklare och hennes liv är trist inrutat i en massa fasta rutiner. I hennes hand vilar alltid en uppslagen bok, men Juliette ägnar minst lika mycket tid att studera vad hennes medpassagerare läser. Som t.ex. mannen med insektsboken eller kvinnan som alltid slutar läsa på sidan 247, innan hon stänger igen boken med tårfyllda ögon. Men så en dag bestämmer sig Juliette för att ta en omväg till jobbet. I en gränd upptäcker hon en port som står öppen med hjälp av en inklämd bok som dörrstopp. Detta väcker Juliettes nyfikenhet och hon bestämmer sig för att undersöka vad det är för ett ställe. Hon kliver rakt in i en verksamhet som kallar sig Böcker utan gränser och mannen hon träffar tror direkt att hon är någon av de nya boksmugglarna. Det hör man ju direkt att det här är en ljusskygg verksamhet som försiggår i den lilla gränden!

Juliette – kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury är en modern saga, fylld till bredden av kärleken till litteratur. Alla vi som lever och andas böcker får verkligen njuta av den här berättelsen. Det är en sann må bra-bok om att ha modet att ompröva sitt liv och våga följa sitt hjärta!

Författare: Christine Féret-Fleury
Titel: Juliette – kvinnan som läste på metron
Förlag: Sekwa
Översättning: Lisa Marques Jagemark

 
1 kommentar

Publicerat av på 6 mars, 2019 i Böcker, Feelgood, Kärlek, Vänskap

 

Ett svar till “För oss som älskar litteratur

  1. Vargnatts bokhylla

    6 mars, 2019 at 18:32

    Den här ska jag läsa!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s