RSS

Så var det dags att läsa Lupus!

27 Apr

LupusJag har gått och hållit lite på den här boken med vetskapen om att jag inte vet när nästa del i Oxenserien kommer och därför inte vill att väntan ska bli alltför lång mellan böckerna, men så kom känslan att NU är det dags! Känner du igen den? Och tre dagar senare var de drygt 550 sidorna utlästa…

Lupus av Jens Henrik Jensen är alltså den fjärde boken i serien om f.d. jägarsoldaten Niels Oxen. De tre första hänger ihop lite mer eftersom de alla handlar om jakten mörkermännen i nätverket Danehof. Den här boken börjar med att Oxen försöker att hitta tillbaka till sin 14-årige son Magnus, men det går sådär. Åren då Oxen har varit en frånvarande far har gjort relationen bräcklig och Oxen står lite handfallen inför att etablera en relation med sin son. Inte minst därför att han fortfarande lider svårt av posttraumatisk stress och svåra mardrömmar. När den förre PET-chefen Axel Mossman ringer och ber Oxen att åka till en gård på Jylland för att söka efter en försvunnen man som tidigare varit departementschef, tackar han ja och tänker sig att kombinera nytta med nöje och ta med sonen Magnus på en sportlovsresa dit. Mossman tror sig vara en mystisk organisation på spåren som kallar sig Lupus och skipar rättvisa på egen hand. Vid gården har också vargar setts skymta och Oxen är nyfiken på dessa praktfulla djur. Väl framme vid gården hittar han inga ledtrådar efter den försvunne mannen, men däremot ett utrivet tidningsblad om forna kollegan Margrethe Francks ingripande som ledde till att hon fick amputera ena benet. Nyfikenheten leder Oxen tillbaka till gården efter att lämnat sin son hos modern och då upptäcker han ett välplanerat övervakningssystem, innan han slås medvetslös av en okänd gärningsman. Den gemensamma nämnaren kring alla händelser tycks bottna i Franks förflutna och när hon får motta hotelser, bestämmer sig Oxen för att tillsammans med Mossman ta reda på varför någon tycks vilja hindra dem från att rota i det förflutna. Men kan Oxen verkligen lita på Mossman? Är han ljusets riddare eller mörkrets furste? Och vem var det egentligen som Margrete Franck sköt ihjäl den där ödesdigra dagen som för alltid förändrade hennes liv? Var han verkligen en bankrånare på flykt och vilken roll spelade egentligen Francks kollega Trane?

Det är en välskriven och spännande thriller, men kanske är den ändå något för lång ändå. Tempot sjunker lite runt 350 sidor för att sen avslutas med andan-i-halsenspänning. Alla trådar knyts ihop mästerligt och det tycker jag verkligen är något att lyfta fram. Jens Henrik Jensen gör detta gång på gång och jag älskar hur han får ihop i det på slutet! Jag gillar också karaktärerna och att man inte riktigt vet vad som egentligen försiggår, vem som är vän eller fiende. Ovissheten håller mig på halster och det är underbart!

Författare: Jens Henrik Jensen
Titel: Lupus
Förlag: Bokförlaget Polaris
Översättning: Leif Jacobsen

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 april, 2019 i Psykisk ohälsa, Rec.ex., Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s