RSS

När himlen faller ner

29 Apr

När himlen faller nerJohan Ripås hade arbetat som utrikeskorrespondent i Afrika under många år och familjen hade precis bestämt sig för att förlänga kontraktet, när katastrofen inträffade. När himlen faller ner är hans berättelse om den här tiden. Yngste sonen hade varit hängig och blek under en tid. När sonen mage svullnade upp och han oväntat fick näsblod, förstod Johan Ripås att något var fruktansvärt fel och han bestämde sig för att uppsöka läkarvård för sonen. Efter undersökning och provtagning på sjukhuset, kom diagnosen leukemi och pojken lades in omedelbart. Behandling med bland annat nytt blod sattes in direkt och Johan Ripås fick lägga alla förmaningar om att man skulle se upp med blodtransfusioner i den delen av världen eftersom blodet inte kontrollerades lika noggrant som på västerländska sjukhus. Nu gällde det att skynda och inte låta värdefull tid gå förlorad.

Genast började också Johan Ripås ta itu med all planering inför hemresan till Sverige. Att de skulle stanna kvar i Sydafrika var otänkbart. På Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm har man en av världens bästa barncancervård och självklart var det där sonen skulle vårdas. Först kontaktade han sin arbetsgivare och förklarade läget, sedan SOS i Köpenhamn för att få vårdassistans på flyget hem. Sen jakten på en bostad med okej hyra nära skolor och sjukhus. Och sist men inte minst, att börja förbereda syskonen på ett helt annat liv än de blivit vana vid.

Johan Ripås framstår som otrolig rationell och förmodligen gick han på autopilot under en tid i början, annars förstår jag inte hur han orkade. Han tycks besitta en otrolig självbehärskning. Men å andra sidan, han hade ju egentligen inget val och kanske kändes det tryggt att ta kommando och styra upp det som gick att kontrollera. Många intressanta aspekter på skillnaderna mellan Sydafrika och Sverige lyfts fram i boken och oron över att kränka någon hur ändå viljan att få den bästa vården för sin dödssjuke son, överskuggar allt. Lyxen att faktiskt kunna välja det bästa när det verkligen gäller och att inte behöva underkasta sig utbudet på plats utan bara lämna när en krissituation uppstår. Någonstans i bokens sista kapitel nämner författaren något om att han skäms lite för hur han betett sig vid vissa tillfällen, men att han väljer att låta dessa situationer finnas kvar i berättelsen för att inte denna ska bli så tillrättalagd. Det är hedervärt och gör boken så mycket mer levande och uppriktig, även om jag tycker att han är ett under av självbehärskning och inte riktigt upplever att han är särskilt otrevlig mot omgivningen. Det är en läsvärd berättelse som väcker många tankar, men jag hade gärna sett att den brände till ännu mer. Texten är imponerande osentimental och väcker hopp om att det går att överleva en sådan hemsk sjukdom som cancer är. Kärleken till sitt barn lyser igenom allt det mörka. Det är förstås omöjligt att recensera en sådan här bok på ett rättvist sätt. Det svåra ämnet – en förälders värsta mardröm! – överskuggar det mesta.

Författare: Johan Ripås
Titel: När himlen faller ner
Förlag: Piratförlaget

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 april, 2019 i Böcker, Kärlek, Rec.ex., Sorg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s